Skrollaa alas
en
fi

KAKSI VIIKKOA VEGAANINA – 13 HUOMIOTA

28 elokuun, 2017
Kemijärvi (5)

Kaksi viikkoa vegaanina -haasteeni on tullut tänään päätökseen! Viime viikolla julkaisin mietteitä siitä, miksi ylipäätään päätin lähteä tällaiseen haasteeseen, missä elän kaksi viikkoa vegaaniruokavaliolla. Suurimpana syynä manitsin postauksessa, että haluan herätellä omia sekä muiden siellä ruudun toisella puolella olevien ajatuksia siitä millaisia vaikutuksia ruokavaliollamme on ympäristöön. Muita ajatuksiani vegaanisuudesta voit tosiaan lukea kyseisestä postauksesta ja pääset sinne klikkaamaan tästä.

Tässä postauksessa puolestaan ajattelin jakaa huomioita, mitä tein näiden kahden kuluneen viikon aikana. Ennen niihin hyppäämistä täytyy sanoa, että mulla ei ole ollut mitään vaikeuksia viimeisen kahden viikon aikana. En ole kohdannut edes pieniä epätoivon hetkiä, vaikka Valtteri on vetänyt naamani edessä juustohamppareita kaksin käsin (en edes liioittele, tämä on ihan oikeasti tapahtunut) ja kaapissamme on levytolkulla teiltä Tubeconissa saatuja suklaalevyjä. Näin tosin oletinkin, sillä käytin aiemmin loppujenlopuksi hyvin vähän eläinperäisiä tuotteita. Tästä syystä tulen jatkamaan nyt haasteen jälkeenkin vegaanisella ruokavaliolla määrittelemättömän ajan. Se voi olla tunti, päivä, viikko, kuukausi tai ehkä useampi vuosikin. Kuuntelen omaa mieltä ja kroppaani! 😀

Mutta nyt niihin kahden viimeisen viikon aikana tekemiini huomiohin!

Kemijärvi (2)

✿ Olen huomannut, että saan syödä TODELLA paljon, jotta saan kalorit täyteen ja itselleni kylläisen olon. Tämä ei haittaa mua ruoan ystävänä ollenkaan. Ruoka on paras asia maailmassa! 😀

✿ Syömisen jälkeen tulee kyllä kylläinen ja kun tarpeeksi ahmii niin myös ”ähky” olo, mutta ei samanlaista huonoa ”ähkyä” oloa kuin eläinperäisestä ruoasta.

✿ Koska ruoasta ei tule tukalaa huonoa oloa, ei myöskään tule sitä ruokakoomaa. Päinvastoin mulla tulee energisempi olo syömisen jälkeen ja ylipäätään päivänmittaan tuntuu energiataso pysyvän tasaisena ja saan päivän aikana paljon enemmän aikaiseksi, kuin ennen.

✿ Vegaaninen juusto ruoanlaitossa on jopa parempaa kuin oikea juusto. Niissä nimittäin on jopa vahvempi juuston maku ja tosin myös haju, mikä ei sitten välttämättä olekkaan niin mieluisa juttu, kun se avattu paketti on jääkaapissa… Maku kuitenkin toimii hyvin ruoassa, kuten pizzassa!

✿ Ja pizzasta puhuttuaessa täytyy mainita Kotipizza! Sieltä löytyy hyvä valikoima vegaanille soveltuvia täytteitä. Meikkiksen tavalliseksi tilaukseksi on muodostunut pizza gluteenittomalla pohjalla (tilaan pizzan aina gluteenittomalla pohjalla, koska maku ja koostumus on yleensä aina parempi ja se ei turvota), päälle tomaattikastike, paprikaa, sieniä, punasipulia, härkistä, vegaanista juustoa ja rucolaa. Siis tämä combo on suorastaan lyömätön!

Kemijärvi (4)

✿ Vegaanina joutuu katsomaan paljon tarkemmin, mitä kaupan hyllyillä olevat tuotteet sisältävät ja miettimään, mitä suuhunsa laittaa, jotta saa kaiken tarvitsemansa. Tämän myötä tulee helposti ja ainakin omalla kohdallani jopa automaattisesti syötyä terveellisemmin, kuin sekasyöjänä. Sitä tuoteselostetta lukiessa tulee nimittäin vahingossa tsekattua ne kaloritkin ja monesti on jäänyt sen jälkeen vegaaninen jäätelöpurkki kaupan pakastealtaaseen, vaikka ne ovatkin niin herkullisia! Etenkin Kolmen Kaverin suklaajäätelö pähkinäkinuskikastikkeella, NAM! Sanoisin, että ehkä jopa parasta jäätelöä IKINÄ! Oli vegaani tai ei niin kannattaa maistaa 😉

✿ Vaikka vegaanina joutuu hieman tarkemmin katsomaan mitä suuhunsa pistää niin se ei ole mitään rakettitiedettä. Moni saattaa kuvitella, että vegaanina joutuu syömään jotain ihme pöperöitä ja niiden tekeminen on kauhean hankalaa. Ei, sä voit syödä ihan niitä tuttuja ruokia, mitä oot aina syöny. Esimerkiksi itse olen tehnyt samalla reseptillä jauhelihakastiketta, kuin ennenkin, mutta vaihtanut eläinperäiset tuotteet korvaaviin. Ihan lähikaupan hyllyiltä löytyy vegaaniset versiot ruoka- ja ranskankermasta, juustosta, majoneesista, maidosta ja esimerkiksi jauhelihan voi korvata Härkiksellä, jota voi käyttää ruoanlaitossa samaan tapaan kuin paistettua jauhelihaa. Ja nää vegaaniset versiot on vieläpä ihan super hyviä, osa jopa parempia! Esimerkiksi Oatlyn iMat Fraiche tortillan välissä on jotain niin käsittämättömän taivaallista! Puhumattakaan sitten vegaanisista herkuista, kuten jäätelöistä, suklaasta, pakastepizzasta. Itse asiassa tänään julkaisin myös testaus videon vegaanista herkuista, joten kannattaa tsekata se jos ette ole vielä sitä katsoneet!

✿ Tämä saattaa olla liikaa tietoa joillekin, mutta mahani on toiminut todella hyvin, siis tarkoitan TODELLA hyvin! Ja se on muuten ihanaa!

✿ Kuten jo jollain videolla mainitsin niin olen oppinut ymmärtämään paremmin äärivegaaneja, sellaisia suorastaan vegaaniaktivistejä. Aiemmin en ole oikein ymmärtänyt sitä, mutta nyt vegaaniruokavaliolla ollessa sitä on alkanut kiinnittää automaattisesti enemmän ja enemmän huomiota asioihin mitä voisi tehdä paremmin, jotta maapallo säilyisi mahdollisimman hyvänä seuraaville sukupolville. Vaikka tarkoituksenani on ollut toteuttaa vain vegaaniruokavalioa niin sitä on alkanut miettimään eritavalla esimerkiksi julkistaliikennettä ja turhaa muovipussien hamstraamista.

Kemijärvi (3)

✿ Kasvojen ja kropan ”pöhötys” on laskenut. Tähän havahduin itse jo kolmen tai neljän päivän jälkeen, kun jouduin kiristämään vyötä yhden reijän verran pienemmäksi, kuin mitä normaalisti. Toisen vegaanisen viikon aikana aloin saada tästä turvotuksen laskemisesta kommenttia myös Valtterilta, ystäviltäni ja jopa joiltain yhteistyökumppaneilta tapaamisissa.

✿ Mulla on käsivarsissa ollut vuoden verran ihottumaa. Jos laittaa Googleen ”kelatoris pilaris” niin sen näköistä, mutta todella lievänä. Ehkä kymmenkunta näppylää per käsivarsi. Olen nyt kahden viikon aikana huomannut, että näppylät olisivat hieman kuivuneet ja ehkä lähdössä kokonaan pois. Olenkin lukenut, että vegaanisella ruokavaliolla voisi olla vaikutusta juurikin ihottumiin.

✿ Mulla rasvottuu päivän mittaan kasvot todella helposti, mutta en tiedä kuvittelenko vain vai onko tämä selvästi vähentynyt. Tosin tähän ja muihinkin kroppani muutoksiin vaikuttaa varmasti myös se, että vegaanina olen syönyt huomattavasti terveellisemmin ja monipuolisemmin.

✿ Kasvojen epäpuhtaudet ovat vähentyneet ja ihoni on mennyt todella paljon parempaan kuntoon pelkästään näiden kahden viikon aikana.

Kemijärvi (1)

34 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *