Skrollaa alas
en
fi

6 SALAISUUTTA PITKÄÄN PARISUHTEESEEN

kesäkuu 18, 2018
blogivuosipäivä (6)

Viime perjantaina 15.6. tuli mittariin kuusi vuotta mun ja Valtterin yhteistä matkaa. Kuten kaikkissa parisuhteessa, myös meillä on tullut vastaan ala- ja ylämäkiä. Olen iloinen niistä, sillä jos saisi aina nauttia mäen päältä avautuvista upeista maisemista, eikä koskaan joutuisi katsomaan maisemia alaperspektiivistä, ei osaisi arvostaa mäen huippuja.

Otsikossa tituleeraan parisuhdettamme pitkäksi, vaikka kuusi vuotta on vain pieni osa ihmisen elämästä. Näin 23-vuotiaan elämästä se on kuitenkin yli yksi neljäsosa ja se on paljon, todella paljon. Kuten jo yllä totesin, myös huonommat hetket kuuluu parisuhteeseen, joten en tule kertomaan salaisuuksia, jolla parisuhde muuttuu hattaraksi, koska sitä sen ei kuulu olla koko ajan. Kerron kuitenkin salaisuuksia, joilla me vältetään turhia riitoja ja joilla saa käännettyä ne huonot hetket voitoksi. Nimenomaan pitkän parisuhteen avain on siinä, miten reagoi alamäkiin. Joko voi sanoa heipat ja päästä ehkä helpommalla tai voi jäädä ratkomaan tilanteen, jolloin se vain tukee parisuhdetta ja tekee susta ja sun kumppanista vahvemmat ja läheisemmät.

blogivuosipäivä (4)blogivuosipäivä (3)

1. Varmasti jokaisen saman katon alla asuvan pariskunnan yleisin riidanaihe on kotityöt. Vaikka tämä ehkä lapselliselta saattaa jonkun korvaan kuulostaa on parempi sopia siivousvuorot, kuin jatkuvasti riidellä samasta aiheesta. Valtterin kanssa tosin ollaan päädytty jaottelemaan hommat niin, että Valtteri huolehtii esimerkiksi enemmän imuroinnista ja minä puolestaan vastaan lamppujen vaihdoista, huonekalujen asennuksesta, sekä muista juoksevista asioista.

2. Puhuminen. Tiedän, tämä mainitaan aina kaikissa listaukissa, mutta tarkoitan oikeasti puhumista sellaisista asioista joista on vaikea puhua, mutta mitkä häritsevät. Esimerkiksi seksi on usein aihe, mistä ei uskalleta puhua oman kumppanin kanssa. Nimenomaan erilaisista mieltymyksistä ja tarpeista puhuminen usein hävettää ja nolottaa, mutta vaikka olisi kuinka pitkä suhde kyseessä ei sun kumppani osaa lukea sun ajatuksia. Vain puhumalla voi saada muutosta aikaan.

3. Pitkässä parisuhteessa helposi unohtaa sanoa asioita ääneen, koska alitajuntaisesti kokee toisen osapuoliskon tuntevan sut jo niin hyvin, että se tietää mitä ajattelet. Meillä Valtterin kanssa usein käy tilanteita, että toinen meistä on sopinut meille jotain yhteistä menoa, eikä hoksata vahingossa sanoa siitä mitää toiselle (kuin vasta edeltävänä päivänä…). Pahinta on kuitenkin, jos lopettaa kehumasta toista, kertomasta toiselle kuinka paljon hänestä välittää ja kuinka paljon arvostaa toisen saavutuksia tai tekoja arjessa ja työelämässä. Esimerksi Valtterin päästyä top 5:seen Nordic Face Awardseissa kerroin hänelle, kuinka ylpeä olen siitä, mitä hän on saavuttanut vain puolen vuoden kokemuksella meikeistä. Kerro kumppanillesi, että arvostat häntä.

blogivuosipäivä (5) blogivuosipäivä (1)

4. Suhteen ensimmäisinä vuosina usein ahdistaa, kun parisuhde muuttuu arkiseksi ja tylsäksi. Tottakai niin käy, sillä siihen mennessä parille kehittyy yhteiset tavat ja rutiinit. Myönnän, että ensimmäisen vuoden alkuhuuman kaikottua, kun oppi tuntemaan Valtterin, ei parisuhteemme enää tuntunut niin jännittävältä. Meikkikseen iski kauhea stressi yrittää keksiä kaikennäköistä uutta tekemistä meille ja pieniä yllätyksiä Valtterille. Nopeasti kuitenkin tajusin sen, että se on välttämätöntä ja jopa hyvä asia, että parisuhde tuntuu tylsältä. Parisuhde on läsnä elämässäni kellon ympäri, joten on ihanaa, että mun ei tarvitse stressata sitä millainen parisuhteemme on huomenna tai millainen Valtteri on kotiin tullessani. Nuorena aikuisena elämäni muuten on aika hektistiä ja epävakaata, etenkin näin yrittäjänä, joten on ihanaa, että elämässäni on yksi tuttu ja turvallinen asia. Älä siispä pelkää sitä, että ensimmäisten vuosien jälkeen parisuhteesta tulee arkista ja tylsää.

5. Me suomalaiset ollaan kansa, jolla on tapana elää odottaen tulevaa. Monet keski-ikäiset, kuten esimerkiksi vanhempani kertovat aina mitä aikovat tehdä sitten eläkkeellä ja ystäväni puolestaan mitä tekevät lomalla tai viikonloppuna. Onneksi tämä ajatelumalli on vähän harvinaisempaa nuoremmalla sukupolvella. Tämän myötä monet pariskunnat eivät huomioi tarpeeksi toisiaan arkena, koska he miettivät tekevänsä jotain kivaa yhdessä vasta viikonloppuna. Ehdotelkaa toisillenne myös arkisin asioita, kuten kokkuas- ja leffailtaa keskellä viikkoa, vaikka yöunet jäisikin lyhyeksi ja seuraavana päivänä töissä pilkkisit näppäimistön ääressä. Se on sen arvoista.

6. On tärkeää oppia ymmärtämään toista ja se, että eri ihmisiä ärsyttää eri asiat ja eri ihmiset myös tykkää eri asioista. Mua ärsyttää kaikki ylimääräinen hälinä, joten en kotona ollessa kuuntele juurikaan musiikkia, mutta Valtteri puolestaan ei tee mitään ilman musiikkia, joten annan sen huudattaa musiikkia täysillä kaijuttimista suihkussa ollessaan ja meikatessa. Muuten hän käyttää langattomia kuulokkeita kotona, jotka ostin Valtterille (ja itselleni) lahjaksi. Valtteria puolestaan ärsyttää, kun en kuivaa suihkun lattiaa. Mua taas ällöttää koskea puhtaana suihkun jälkeen pyyhkeeseen, jolla lattia kuivataan. Jotta Valtterin sukat eivät kastuisi (ainakaan niin paljon) heitän pyyhkeen suihkun jälkeen vessanpöntön ja käsienpesualtaan eteen, jotta Valtteri pääsee kulkemaan edes sille alueelle. Meillä on kaikilla omat tapamme, mutta on helpompi oppia hyväksymään ne, kuin riidellä niistä jatkuvasti.

blogivuosipäivä (2)

43 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *