Skrollaa alas
en
fi

KERTAKÄYTTÖINEN FESTARIMUOTI SUUTUTTAA

13 elokuun, 2019
naaGRuisrock 20198naaGRuisrock 201910

Tänä kesänä mä olen törmännyt uuteen tai vähintäänkin kasvavaan ilmiöön; valittamiseen sosiaalisen median vaikuttajien festaripukeutumisesta, eikä todellakaan siitä miten on pukeuduttu vaan liittyen siihen, että ylipäätään somevaikuttajat panostavat pukeutumiseensa festareilla.

Viime vuonna Ruissin aikaan mulla oli todella paljon tehtävää, joten mä en kerennyt uhrata ajatustakaan mun asuihin vaan pakkasin kaapista ne kledjut, mitkä käsiini ensimmäisinä osui. Tänä vuonna mulla oli aikaa miettiä mun festariasuja ja muodin ja kivojen vaatteiden ystävänä otin siitä kaiken irti, koska asukokonaisuuksien rakentaminen on mulle hauskaa ja inspiroivaa puuhaa. Tän postauksen kuvissakin näkyvät viime Ruisrockin asuni oli näyttävät ja erottuvat, joten ehkä siitä syystä somevaikuttajien festatripukeutumisen kyseenalaistaminen kohdistui paljolti juuri meikäläiseen.

Tässä muutamia kommentteja mun kommenttibokseista:

”Oon vissiin liian vanha ku luulin, että festareilla kuunnellaan musiikkia.
Nykyään ne taitaa olla lähinnä kalliit boustailu kokoontumiset.”

”Ruisrock onkin tässä lähivuosien aikana muuttunut lähinnä itsensä esittely festariksi verrattaen muihin Suomen festareihin. Jengi panostaa asuunsa 100% päämääränä saada instagrammiin asukuva jota muut voi kadehtia. Kun itse festarikansasta tuskin kukaan erikoisemmin kiinnittää kenenkään asuun huomioonsa. En itse pidä tästä ruissihypestä enkä olekkaan viimeiseen 6vuoteen näillä festareilla enää käynyt. Syynä myös kyllä sekin, että esiintyjät Ruisrockissa on nykyään sellaisia mistä en ole edes kuullut tai sellaista genree jota itse en kuuntele.”

”Festariasut on aina hienoja mutta mun mielestä on tyhmää että monikaan ei käytä niitä kuin kerran tai pari festareiden lisäksi, joten Valtterin asut oli siinä mielessä parhaat että niitä voi käyttää vielä festareiden jälkeenkin”

naaGRuisrock 20199naaGRuisrock 201913

Festareissa mulle tärkeää on hyvä musiikki, ruoka, ystävät ja muoti. Mä en ymmärrä miksi näitä ajatellaan toisia pois sulkevina asioina, eikä ihminen voisi nauttia näistä kaikista samaan aikaan ja yhtä paljon. Ja mitä sitten, vaikka jollekkin festareilla tärkeintä olisikin vaatteet tai jollekkin toiselle alkoholi ja kunnon perseet? Eihän se vaikutan kenenkään toiseen elämään ja olemiseen, että jollain tuntemattomalla ihmisellä on festareilla eri prioriteetit kuin henkilöllä itsellä. Viime Ruississa join koko viikonlopun aikana kaksi siideriä, mutta mua ei häirinnyt se, että joillekkin mulle juomapuoli oli tärkeämpää niin, että joku oli kaatua päälleni, kun hän ei tuntenut enää omia jalkojaan. Jos se on kyseisen henkilön tapa pitää festareilla hauskaa niin mahtavaa, sillä hänellä näytti olevan täysin onnistunut Ruisrock viikonloppu.

Mä en myöskään ymmärrä tätä keskimmäisessä kommentissa runoiltua ajatusmaailmaa, jossa jengi panostaisi asuihin ja ottaisi niistä kuvia Instagramiin vain, että muut ihmiset kadehtisivat. Tämä näkökulma toistui yllättävän monessa kommentissa. Mä varmasti kuulostan ylimieliseltä mulkulta sanoessani, että nämä kommentit tulevat sellaisilta, joilla on vielä paljon tehtävää oman itsetuntonsa kanssa. Mä nimittäin tunnen tämän ajatusmaailman omasta menneisyydestäni, jolloin ajattelin näkyvästi esillä olevien ihmisten haluavan vain esitellä itseään ja nauttivan kadehtivista katseista, koska mun oma itsetunto oli niin alhaalla, että mä ihan oikeasti kadehdin heitä. Näin monia vuosia myöhemmin voin sanoa, että terveeseen itsetuntoon ei kuulu kateuden tunne.  Mä en koe, että toinen ihminen voi tehdä toista kateelliseksi vaan kateellisuuden tunne lähtee aina ihmisestä itsestä.  Mä myönnän joskus itse jättäneeni tilaisuuksia väliin, sillon kun mun itsetunto oli alhaalla, mutta nyt kiireiden vuoksi saatan mennä hienompiinkin tilaisuuksiin joskus koticollarissakin, jos erillistä pukukoodia ei ole annettu. Mä uskon, että mun ulkonäkö kiinnostaa muita yhtä vähän kun niiden mua. Kun sulla on hyvä itsetunto, ei sun tarvi jättää festareita väliin sen takia, että siellä kekkuloi muutama somevaikuttaja jättimäinen tukka ja neonpaita tuulessa hulmuten, koska sillon sä et kiinnistä siihen edes huomiota.

naaGRuisrock 201918 naaGRuisrock 201916

Ekologiset aiheet on viime vuosina olleet mulla paljon mielen päällä, joten mua ilahdut kun näen puhuttavan festareiden ekologisuudesta, sillä on kiva huomata tärkeän aiheen mietityttävän muitakin. Suurimpia ristiriitaisia tunteita mussa herättää festareista aiheutuvat lentopäästöt, kun esiintyjiä lennätetään Suomeen maapallon toiselta puolelta, jonka myötä olen puntaroinut omaa festareille osallistumista. Näissä ekokeskusteluissa mua kuitenkin harmittaa, että useimmiten aiheena on vaikuttajien festaripukeutuminen, joka on pieni murunen festareiden aiheuttamista päästöistä. Mielestäni sen kritisointi on tekopyhää, sillä näillä kommenteilla usein tahdotaan vain mustamaalata vaikuttajia, eikä aidosti olla huolissaan festareiden ekologisuudesta. Mikäli tämä olisi todella ihmisten huoli, eivät he käyttäisi energiaa ja ääntään muutaman somevaikuttajan nälvimiseen vaan koko festareiden kyseenalaistamiseen tai kohdistaisi festareiden kertakäyttömuotiin liittyvän keskusteluun koko festarikansaan, sillä se ei koske vai somevaikuttajia. Lisäksi vaikka minä tai moni muu vaikuttaja emme hehkuta sädekehä päämme ympärillä ekologisia vaatevalintoja kerätäksemme glooriaa, ei se tarkoita ettemmekö olisi miettineet festarivaatteidemme monikäyttöisyyttä.

32 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *