Skrollaa alas
en
fi

UNELMA ELÄMÄ 2022

8 helmikuun, 2022
Unelma elämä 1

Kun pandemia räjähti käsiin 2020, se muutti kertaheitolla monen elämän, myös minun. Se toi mukanaan paljon negatiivisia asioita, mutta ymmärsin myös sen, kuinka helposti muovautuva arkirytmi todellisuudessa on. Kuin sormien napautuksesta minä, jolla ei ollut aikaa ylimääräiselle ulkoilulle, syödä aamupalaa tai nähdä ystäviä, kävi pitkillä kävelyillä, leipoi itse aamupalasämpylänsä ja kittasi ystävien kanssa viiniä Skypessä. Tällöin muutos tuli pakosta; ainut paikka minne kotoa pystyi lähtemään oli ulos lenkille ja kun sovitut työt hävisivät kalenterista, ei ollut muuta tekemistä kuin testata erilaisia sämpyläreseptejä ja istua ruudun ääressä juomassa viiniä. Vaikka maailman tilanne hirvitti ja töiden menetys toi turvattomuutta, uudessa arjessa oli paljon asioita joista nautin.

2021 tuli koronarokotteet ja maailma alkoi muuttua normaalimmaksi, näin oli käymässä myös omalle arjelleni. Arki oli palaamassa samaan suuntaan, kuin ennen pandemiaa. Arkeen, jossa minulla ei ollut aikaa asioille, joita halusin tehdä. Olin jo aiemmin todistanut sen, että arkirytmini ei ole kiveen hakattu, joten jos se voi muuttua pakon edessä, miksei myös yhtälailla omasta tahdosta. Kirjoitin paperille millainen on unelma elämäni. Kirjoitin isoja unelmia, joita haluan saavuttaa vuoden tai vasta viiden vuoden päästä, mutta niitä tärkeämpänä asiana listasin unelmia, joita haluan elää päivittäisessä arjessa. Liian usein me keskitytään vain edellä mainittuihin isoihin unelmiin, mikä johtaa siihen, että me kyllä saavutetaan unelmia, mutta emme koskaan elä niitä. Ison unelman jälkeen tulee nimittäin aina seuraava saavutettava unelma. Jos haluaa elää unelmaa, pitää rakentaa arki sellaisten pienempien unelmien ja asioiden ympärille, joista nauttii.

Purin paperille kirjoitetut isot unelmat asioiksi, joita täytyy tehdä päivittäin tai viikottain, jotta voisin saavuttaa unelmani vuoden kuluttua. Yksi iso unelmani on oman hyvinvoinnin kohentaminen eli lisäsin listalle: vähintään seitsemän tuntia unta, tunti kävelyä, 30 minuuttia kuntopyöräilyä tai muuta liikuntaa ja kolme kertaa syöminen (huom. nämä on asioita, jotka olen kokenut olevan hyväksi omalle mielelleni ja keholleni, joten todennäköisesti sinulla nämä ovat erilaisia asioita). Näiden alle listasin asioita, joista unelmoin arkeni koostuvan. Näitä ovat esimerkiksi äänikirjojen ja podcastien kuuntelu, koirien kanssa ajan viettäminen, sisustaminen, siisti koti, kahdeksan tunnin työpäivä, uusien reseptien kokeilu ja rauhassa laittautuminen. Kun olin listannut asiat, joista muodostuisi arkeni, koostin niistä aikataulun.

VUODEN 2022 ARKIRYTMI

5.00 – Lasillinen kylmää vettä ja koirien ulkoilutus. Jotta saan itseni käyntiin, juon lasillisen kylmää vettä ja sen jälkeen olen koirien kanssa valmis aamulenkille. Tykkään herätä aikaisin, vaikka tämä unirytmi ei ollut minulle aluksi lainkaan luontainen. Pidän siitä tunteesta, kun on ”yksin” valveilla ja voi seurata aamun mittaan kuinka luonto ja muu maailma herää.

6.00 – Kävely / lenkkeily ja äänikirjan tai podcastin kuuntelu. Viime keväänä kun kerroin videolla käyttäväni koirat ensin ja sen jälkeen meneväni yksin lenkille, sain valtavan vihaviestien tulvan. Tämäkin saatiin käännettyä jotenkin itsekkääksi ja negatiiviseksi, vaikka teen juuri päinvastoin. Haluan tarjota ensin Luckylle ja Fransille lenkin, jossa mennään heidän ehdoillaan eli he saavat haistella hajuja ja moikata vastaan tulevia koiria juuri niin kauan kuin haluavat. Koirien lenkeillä en myöskään käytä puhelinta tai kuuntele äänikirjoja, sillä se ei ensinnäkään olisi turvallista, kun ei kuule ympäristön ääniä. Toisekseen tahdon olla täysin läsnä koirien touhuissa. Koirien lenkki on koiria varten, kun omalla lenkillä voin keskittyä itseeni ja hyvään äänikirjaan.

7.00 – Kuntopyöräily ja inspiroiva sarja. Arjen rytmiä suunnitellessa saattaa loppua tunnit kesken. Tästä syystä yhdistin esimerkiksi kuntopyöräilyn, joka auttaa minua isomman unelman eli yleisen hyvinvoinnin parantamisessa ja sarjan katsomisen, joka taas on sellainen asia josta nautin. Tykkään katsoa aamulla jotain inspiroivaa sarjaa, sillä olen huomannut sen vaikuttavan jopa koko päivän fiilikseen. Se voi olla fiktiivinen sarja, josta jää lämmin tai kevyt fiilis tai tosi-tv-sarja, jossa seurataan minua jollain tavalla inspiroivien ihmisen elämää.

7.30 – Suihku ja ihonhoitorutiini. Tykkään varata tähän hyvin aikaa, sillä saatan tehdä aamulla hius- tai kasvonaamion, jonka vaikutusaika on noin 10 minuuttia.

8.00 – Aamupala ja aamusivut. Aamupalana syön yleensä puuroa tai jogurttia, johon laitan marjoja, banaania, pähkinöitä, maapähkinävoita ja mysliä. Syödessä kirjoitan aamusivut. Joskus kyseessä saattaa olla kirjaimellisesti aamuSIVUT, mutta useimmiten tekstiä on parin kappaleen verran. Joskus lyhyt lause. Saatan kirjoittaa hyvinkin päiväkirjamaisesti menneistä ja tulevista tekemisistäni tai mielen päällä olleista ajatuksista, mutta joskus kirjoitan sivulle vain oivalluksen, jonka olen saanut aamulenkillä äänikirjaa kuunnellessa.

8.30 – Laittautuminen ja aamukahvi. Olen aina tykännyt käyttää aikaa laittautumiseen, sillä se on minulle samanlainen hetki, kuin jollekin ehkä lehden lukeminen aamuisin. Tämän vuoksi olen varannut sille reilusti aikaa aamusta. 

10.00 – Töiden aloitus. Pyrin tekemään kahdeksan tuntisen työpäivän, joten kymmeneltä aloittaminen sopii hyvin työtehtäviäni ajatellen ja myös muuhun päivärytmiin.

13.30 – Koirien nopea ulkoilutus ja lounastauko. Tähän aikaan koirat haluavat päästä tarpeille, joten käytän ne lyhyellä 15 minuutin lenkillä. Pieni kävelylenkki tekee hyvää myös itselle, kun pääsee hengittämään raikasta ilmaa. Lopun ajan käytän lounastaukoon ja saatan ottaa ruoan läppärin ääreen, jos lenkillä meneekin pidempään, eikä syömiseen jää aikaa.

14.00 – Työt jatkuu.

18.00 – Koirien päivälenkki. Tämä lenkki käytetään Valtterin kanssa yhdessä, koska on ihanaa mennä kävelylle yhdessä koirien kanssa ja jutella kaikesta. Meidän koirat saa päivässä yhden lyhyemmän lenkin ja kolme kunnon lenkkiä eli Valtteri käyttää vielä illalla yksin koirat lenkillä.

19.00 – Siivoaminen, yleiset kotitehtävät ja kaappien järjestely. Mun fiilikseen vaikuttaa todella paljon kodin siisteys. Jos pöydillä ja hyllyillä on ylimääräistä tavaraa tai tiedän jonkun kaapin olevan hirveässä sotkussa, minun on hankala keskittyä esimerkiksi töihin, kun on sellainen olo, että pitäisi olla siivoamassa. Haluan ottaa jokaisesta päivästä pienen hetken siivoamiseen, jotta koti ei joudu koskaan kaaokseen.

19.20 – Kokkaaminen, leipominen ja sisustaminen. Nämä ovat asioita, joiden parissa on hyvä rentoutua. En tietenkään kerkeä tekemään kaikkia näitä kolmea asiaa samana päivänä, mutta kuten edeltävässä kohdassa niin tässäkin on tarkoitus tehdä jotain näistä listaamistani asioista. Välillä on ihana kokata tai leipoa ja testata uusia reseptejä, mutta pidän myös ruoan tilaamisen helppoudesta. Kun päädyn tilaamaan ruokaa tai syön edeltävien päivien kokkailuja, jää niinä päivinä aikaa sisustusprojekteille tai sisustusinspiraation keräämiseen. Tykkään lukea Avotakkaa, jonka vuositilauksen sain myös viime jouluna lahjaksi Valtterilta.

20.00 – Sarjan katsominen ja koirien hellyyshetki. Kaikista parhaiten olen huomannut aivojeni nollautuvan sarjojen tai elokuvien parissa, minkä takia varmaan katsonkin niitä melko paljon. Päivän päätteeksi on mukavaa katsoa yhdessä Valtterin kanssa sarjaa, jota molemmat seuraamme ja syödä, koska rakastetaan molemmat television ääressä syömistä. Kun ollaan sohvalla, yleensä Lucky ja Frans tulee syliin tai viereen rapsuteltavksi ja harjattavaksi. Erityisesti Lucky kaipaa paljon hellyyttä, kun taas Frans haluaa enemmän leikkiä pallolla tai vetoleikkejä.

21.00 – Iltatoimet ja nukkumaan. Välillä väsyttää sen verran paljon, että saatan olla jo kello 21.15 sängyssä, kun pesen vain nopeasti kasvot, heitän jonkun rasvan naaman ja harjaan hampaat. Toisinaan taas saatan olla sängyssä tuntia myöhemmin, kun innostun tekemään kuorintoja ja kangasnaamioita.

Tältä näyttää arkipäväni yleensä, mutta toki päiviin tulee välillä yllättäviä asioita, jotka muuttavat päivän kulkua. Vaikka tykkään rutiineista, yllättävät tapahtumat arkena ovat myös tervetulleita sopivassa määrin. Olen kokenut itselleni hyväksi tällaisen melko tarkkaan luodun arkirytmin ja uskon sen toimivan juuri siksi, että en ota stressiä sen toteutumisesta vaan suhtaudun yllä olevaan listaan terveellä tavalla ja pääsen nauttimaan vain sen tuomista positiivisista vaikutuksista. En tässä postauksessa avannut enempää työpäivieni sisältöä, mutta voisin tehdä siitä oman postauksen myöhemmin.

Asiat, joita en halua tehdä arkena siirsin omaan listaansa ja ne on asioita joita voin tehdä viikonloppuisin. Sitä listaa en järjestänyt aikatauluksi, sillä vaikka tykkään suunnitelmallisuudesta ja aikatauluista, nautin yllätyksellisistä viikonlopuista. Viikonlopun listalla on esimerkiksi juhlien järjestäminen, viikonloppureissut ja spesiaalit koti-illat.

Unelma elämä 2

AIKAISIN HERÄÄMINEN

Olen aina tykännyt olla aikaisin hereillä, mutta sitä on tapahtunut harvoin, sillä se ei ole ollut minulle lainkaan luontaista. Olen pienestä asti tottunut heräämään kello 12.00 jälkeen, jos ei ole ollut pakko herätä jonnekin ja jatkoin tätä unirytmiä vielä toissa vuonnakin. Minulla ja kaikilla sisaruksillani on uskomattomat unenlahjat; yksi veljistäni on sanonut, että hänen täytyy nukkua 12 tuntia yössä tai hän on väsynyt ja minä nukun puolestaan niin sikeästi, että Valtterin on pitänyt soittaa huoltoyhtiö avaamaan ulko-ovi, kun en ole herännyt ovikellon rimputukseen ja koirien haukkumiseen.

Jokaisen unentarve on yksilöllinen – minä nukun sikeästi, mutta pystyn toiminaan tarpeen tullen todella vähäisilläkin yöunilla toisin kuin veljeni. Onkin tärkeää, sen sijaan että yrittäisi väkisin noudattaa muiden vinkkejä halutun unirytmin saavuttamiseksi, testata erilaisia asioita, jotka auttavat sinua heräämään ja nukahtamaan aikaisemmin. Minulle aikaisin heräämisessä haastavaa oli saada itseni ylös sängystä, sillä kuten sanottu, nukun sikeästi, enkä herännyt herätyskelloon ja jos joskus heräsin, saatoin sammuttaa sen unissani. Myös ajatus siitä, että pitäisi nousta sängystä ylös ja lähteä ensimmäinen koirien kanssa ulos säähän, joka lähes poikkeuksetta on epämiellyttävä, ei tuntunut houkuttelevalta. Mielummin käänsin kylkeä. Löysin näihin ongelmiin ratkaisun, kun vaihdoin ärsyttävän herätysäänen puhelimeen ja piilotin puhelimen ruukun taakse makuuhuoneen toiselle puolelle, jotta minun täytyy nousta sängystä sammuttamaan se. Kun puhelin ei ollut käden ulottuvilla, en voinut enää sammuttaa herätystä unissani.

Koirien ulkoilutuksen sijaan päätin tehdä aamulla ensimmäisenä jotain mukavaa eli söin herkullisen aamupalan ja katsoin jakson suosikkisarjaani. Lisäksi sovin, että en saa katsoa kyseistä sarjaa kuin kello viisi, joten suorastaan aloin odottamaan viideltä heräämistä, jotta pääsen katsomaan seuraavan jakson. Tämä toimi siinäkin mielessä hyvin, että myöskään meidän koirat eivät olleet tottuneet lähtemään viideltä lenkille vaan ne piiloutui herätyksen soidessa sängyn alle jatkamaan unia, joten näin myös he saivat kevyemmän laskeutumisen uuteen rytmiin. Kun olin tarpeeksi pitkään herännyt viideltä, heräämisestä tuli aina vain helpompaa ja nykyään koirien kanssa ulos lähteminen heti viideltä tuntuu samalta kuin mihin aikaan tahansa (myös meidän koirista).

Uskon, että tänä vuonna me pystytään saavuttamaan meidän unelmat ja elämään sellaista elämää kuin haluamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *