Skrollaa alas
en
fi

2017 OLI VIIMEINEN TUBECON

26 elokuun, 2017
janne_promo_04

…ainakin minun osaltani.

Olen ollut joka vuosi mukana Tubecon tapahtumassa ensimmäisestä vuodesta 2014 lähtien. Jo toissa vuonna ajattelin jättää Tubeconin välistä ja tuoda  julkisesti esiin näkemykseni kyseisestä tapahtumasta, mutta vuosi vuodelta olen antanut tapahtumalle uuden mahdollisuuden seuraajieni vuoksi. Tuomas (@VeeLogi) julkaisi onneksi eilen laajan ja kattavan kirjoituksen Tubeconista, mikä oli suoraan kuin omasta kynästäni, joten suosittelen että käytte lukemassa sen täältä ja jaatte sitä eteenpäin.

Pääpiirteittään homma on niin, että Tubecon on tapahtuma, jonka idea lähti vain ja ainoastaan meiltä tubettajilta. Koska tubettajilla ei ollut osaamista tuon kokoluokan tapahtuman järjestämiseen, pyydettiin avuksi eräs tuotantoyhtiö. Yhteistyö tubettajien ja tuotantoyhtiön välillä sujui aluksi hyvin. Kommunikointia varten perustettiin tubettajien ja tuotantoyhtiön yhteinen Facebook -ryhmä, sekä ennen tapahtumaa järjestettiin useita tapaamisia, missä tubettajat ideoivat ja suunnittelivat yhdessä tapahtumaa.

Ensimmäisenä vuonna itsekin osallistuin joihinkin kokouksiin, jaoin omia ideoitani, sekä tuotantoyhtiön pyynnöstä otin yhteyttä omiin yhteistyökumppaneihin ja pyysin heitä tapahtumaan sponsoreiksi. Tein sen kaiken ilmaiseksi ja se oli minulle varsin ok, sillä siinä vaiheessa minulle oli kerrottu, että tarkoitus on rakentaa tapahtuma, mikä ei kerää voittoa ja minkä tarkoitus on tuoda laajemmin ihmisten tietoisuuteen tubetus -kulttuuria ja ennen kaikkea mahdollistaa kiva tapahtuma meille ja seuraajillemme. Etenki näistä jälkimmäinen seikka motivoi mua työskentelemään Tubeconin eteen, koska seuraajien tapaaminen on parhaimpia ellei paras asia tubettamisessa. Muutama kuukausi ensimmäisen Tubecon tapahtuman jälkeen saan kuitenkin kuulla (ihan toiselta taholta), että on perustettu Tubecon Oy. Osakeyhtiön toiminnan tarkoituksenahan on tuottaa voittoa osakkeenomistajille ja mikä on käsittämätöntä, yksikään tubettaja ei kuulunut osakkeenomistajiin… Käytännössä siis meiltä tubettajilta varastettiin meidän ideoima, suunnittelema ja pitkälti myös toteuttama tapahtuma.

Tämä alkoi näkyä etenkin 2015 vuoden ja sitä seuraavien Tubeconien suunnittelussa. Meiltä tubettajilta edelleen haluttiin, jopa vaadittiin ideoita ja apua, mutta vain kaupallisesti tapahtumaa hyödyttävät ideat otettiin vastaan. Esimerkiksi ensimmäisen vuoden jälkeen valtaosa tubettajista totesi, että Hartwall-areena ei sovi tämän tyyliselle tapahtumalle. Joka vuosi olemme yrittäneet ehdottaa, että tapahtuma siirrettäisiin esimerkiksi Messukeskukseen, jotta seuraajiemme ei tarvisi liikkua ahtailla ja kuumilla Hartwall-areenan käytävillä. Itseänikin alkoi heikottaa jo 45 minuutin jälkeen, kun olin käytävällä meet&greettissäni. Voin vain kuvitella, kuinka epämiellyttävää heillä on ollut, jotka ovat jonottaneet meet&greettiini jopa useamman tunnin. Osa kommentoikin tilan kuumuutta minulle. 2014 ja 2015 vuosina ymmärsin miksi tilaa ei muutettu, sillä Messukeskuksen tilat ovat huomattavasti hintavammat, eikä siihen välttämättä olisi ollut varaa, mutta viime ja tänä vuonna asiaan ei ole tehty muutosta puhtaasti osakkaiden rahallisen hyödyn vuoksi.

Viime vuonna yksi osakkaista luovutti osakkeensa ilmaiseksi tubettajille ja niiden hallinnointia varten perustettiin puolestaan Tubecon Ry, minkä toimintaan voi kuka tahansa tubettajan kriteerit täyttävä osallistua. Tubettajat ovat isoin yksittäinen Tubeconin omistaja, kuten osakkaat sanovat, mutta minun ja monen muun silmissä tämä on vain markkinointikikka tapahtuman sponsoreille ja meille tubettajille. Viime vuonna nimittäin lisääntyi tubettajien keskuudessa keskustelu Tubeconin tarkoitusperästä ja pyysinkin tällöin muutaman tubettajan kanssa Tubecon Oy:n kirjanpitoa tarkasteltavaksi, jotta näkisimme minne kaikki tuotto menee. Meille sitä ei kuitenkaan annettu nähtäväksi, vaikka meille tubettajille on koko ajan on toistettu, kuinka Tubecon on tubettajien ja osakkaiden yhdessä tekemä tapahtuma ja toiminta on läpinäkyvää. Tällä Tubecon Ry:n isolla lanseerauksella saatiin kuitenkin savu hälvennettyä ja osallistuin tänä vuonna tapahtumaan sormet ristissä toivoen, että tapahtuman toteutuksessa olisi vihdoin kuunneltu tubettajia.

Ei oltu. Edelleen tänäkin vuonna Tubeconissa järjestettiin Awardsit, mikä jo ensimmäisenä vuonna nousi päälimmäiseksi ongelmaksi. Awardsit sopii blogimaailmaan, mutta ei tubemaailmaan, eikä etenkään Tubeconiin, missä tarkoitus on tuoda tubettajia yhteen. Useiden mielestä Awardsit puolestaan laittaa tubettajia kilpailuasetelmaan. Tapahtumapaikka oli edelleen Hartwall-areena ja ensimmäisenä päivänä käytävien ilmastoinnit oli kuulemani mukaan unohdettu laittaa päälle, joten käytävillä oli aiempiakin vuosia kuumempi. Aiempina vuosina tubettajilla on ollut yhteinen pukuhuone, mutta tänä vuonna ei ollut sitäkään. Minulla oli kaksi meet&greettiä peräkkäin ja toisessa minulla täytyi olla eri vaatteet. Onneksi mulle oli varattu väliin juomatauko,  sillä seisoin sen ajan odottaen yleiseen vessaan, jotta pääsen vaihtamaan vaatteet ja kerkeän ajoissa seuraavaan miittiin. Juomaan en siis kerennyt.

Avatakseni Tubeconin osakkaiden ja järjestäjien toimintatapoja ja arvostusta tubettajia kohtaan täytyy kertoa yksi monista kyseenalaisista tilanteista ja palata viime vuoteen. Viime vuonna saavuimme Valtterin kanssa yhdessä Tubeconiin ja huomasimme siellä ovella passit saadessa, että Valtterilla oli erilainen passi kuin minulla. Kun astumme sisään ja olemme matkalla pukuhuoneeseen pysäyttää vartia Valtterin ja sanoo, että hän ei pääse samalle aluelle, sillä hänellä on erilainen passi, jolla ei saa kulkea vapaasti. Outoa tästä teki sen, että Valtteri oli tismalleen samoissa ohjelmissa mukana kuin minä eli hänellä oli meet&greet. Vastaan käytävällä tuli onneksi eräs Tubecon Oy:n merkittävässä asemassa oleva henkilö ja kysyimme häneltä, että miksi Valtterilla on erilainen passi ja mihin hän nyt sitten jättäisi tavarat. Vastaukseksi tuli välinpitämättömään äänensävyyn ”Ei toi sun reppus kauheen painavalta näytä, kanna mukana”. Tässä kohtaa lähdin henkilön perään ja kerroin, että me ollaan tultu tänne Valtterin kanssa yhdessä ja me ollaan täällä ilmaseksi esiintymässä, joten jonkinlainen narikka on vähintä mitä te voitte antaa vastapalveluksena. Törkeää, että vasta tässä kohtaa alkoi tapahtua, kun minä, jolla on isommat seuraajamäärät huomautin asiasta ja Valtteria ei kuunneltu ollenkaan.

Vaikka Tubeconissa seuraajien näkeminen on aina joka vuosi super ihanaa ja olen super kiitollinen kaikista ihanista yhteistä muistoista, mitä ollaan Tubeconissa saatu niin tämän vuoden Tubecon jäi osaltani viimeiseksi. Kaikki tuo mitä verhon takana tapahtuu syö mua niin paljon, että koen että en ole kyseisessä tapahtuassa parhaimmillani enää ja se ei ole oikein teitä kohtaan. En halua tukea tapahtumaa, mitä ei tehdä enää teille seuraajille ja meille tubettajille vaan aivan muille tahoille.

En halua, että te joudutte maksamaan siitä, että pääsette tapaamaan mua etenkään, kun Tubeconissa mulla ei ole edes mahdollista tavata kaikkia, jotka lipun ovat mua varten ostaneet. Olen itse viiden lapsen yksinhuoltaja perheestä, joten meidän perheelle liput olisivat noilla järjettömän kalliilla hinnoilla maksanut 264e. Meillä olisi siis varmasti lapsina jäänyt kyseinen tapahtuma välistä ja on surullista, että näin on monen perheen kohdalla. Tapahtuma kun olisi nykyään mahdollista toteuttaa sponsorien ansiosta ilman lipputuloja. Tosin ymmärtäisin jollain tasolla mikäli näillä lipputuloilla tuettaisiin oikeasti tubettajia niin, että moni voisi hankkia laadukkaampia kameroita ja näin tehdä parempaa sisältöä seuraajilleen. Vaikka sanotaan, että osa tuloista menee tubettajille Tubecon Ry:n kautta niin en ole kuullut keltään tubettajalta, että he olisi saaneet mitään korvausta. Nämä lipputulot menevät siis jonnekin muualle ja kaiken lisäksi mä ja kaikki muut tubettajat ollaan niitä, jotka saa snäpissä kyselyitä miksi peritään lipuista niin isoa hintaa, vaikka se on meille yhtä iso kysymysmerkki kuin kaikille seuraajillekin. Me olemme myös niitä, jotka saavat kaiken negatiivisen palautteen niskaamme myös kaikista muista Tubeconin epäkohdista, kuten kuumista ja ahtaista käytävistä ja pitkistä jonoista.

En näe miksi menisin enää Tubeconiin, sillä voin yhtä hyvin sopivan yhteistyökumppanin kanssa järjestää meet&greetin esimerkiksi kauppakeskuksessa niin, että kyseinen sponsori maksaa tilan vuokran ja järjestelyt. Se on kaikille ilmainen ja pääsen juttelemaan kaikkien paikalle tulleiden kanssa. Mun ei tarvitse kantaa stressiä Tubeconista vaan voin keskittyä täysin teidän näkemiseen. Mahdollinen sponsori puolestaan näkyy paljon positiivisemmassa valossa kuin Tubeconissa. Se on siis kaikille parempi. Näin mä olen myös aiemmin tehnyt ja varmasti teen myös jatkossa. Tosin isoissa YouTube -tapahtumissa on puolensa, sillä sinne tulee monet seuraajat ympäri Suomea, kun voi nähdä useaa tubettajaa kerralla. Tällaisen tapahtuman rakentamiseen mulla ei yksin riitä rahkeet, mutta mä toivon, että me saadaan joskus uusi parempi tapahtuma kuin Tubecon, sillä kyseinen tapahtuma ei ole enää pelastettavissa. Mä otan siis nyt ensimmäisen askeleen parempaan suuntaan päätökselläni jättää Tubeconin väliin tulevina vuosina. Hienoa, että myös osa Tubeconin sponsoreista, esiintyjistä, tubettajista ja myös teistä on kertonut ottavansa tuon askeleen.

Kiitos vielä kaikille, jotka ovat olleet osana mun Tubecon muistoja ja kerätään paljon yhteisiä ihania muistoja jatkossa jossain muualla! <3 Tubecon 2019

45 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *