Skrollaa alas
en
fi

VÄÄRINYMMÄRRETTY PERUNA

24 lokakuun, 2017


Editoitu-0986

*Kaupallisessa yhteistyössä Pure peruna! -hankkeen, sekä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa*

– Anteeksi, olisiko teillä hetki aikaa puhua perunasta?

– Ööö… Ai siitä keltasesta pyöreestä, mitä äiti aina teki ku asuin kotona?

– Perunalla on nykyään huono maine nuorten keskuudessa. Se ei johdu mausta, sillä kukapa voisi vastustaa oman mamman tekemää perunamuussia, kermaperunoita tai nakkikeittoa? En minä ainakaan! Syy negatiiviseen maineeseen on vääristynyt kuva perunan terveellisyydestä. On hullunkurista, että moni mielummin vetää kanan kylkiäisen ties mistä valmistettua gluteenitonta spagettia, kuin maasta puhtaana kasvavaa perunaa ja ajattelee näin tekevänsä terveellisemmän valinnan. Täytyy sanoa, että olen itsekkin myöhäisherännyt perunan terveellisyyden suhteen. Herääminen tapahtui, kun jo päättyneen vegaanihaasteen aikana ylipäätään paneuduin tarkemmin ravintoon ja ravintoarvoihin. Tähän alle listasin viisi hyvää syytä valita peruna:

1. Peruna taipuu moneen eri ruokaan ja myös leivontaan. Tiesitkö, että perunat on värikoodattu? Punainen (jauhoinen peruna) sopii uuniperunaksi tai soseisiin, keltainen (yleisperuna) sopii keitettäväksi ja vihreä (kiinteämaltoinen peruna) soveltuu puolestaan keittoihin, laatikoihin ja salaatteihin.

2. Peruna sisältää runsaasti kivennäisaineita (muun muassa kalium ja magnesium), sekä runsaasti C- ja B-vitamiinia.

3. 100 grammaa perunaa sisältää noin 75 kaloria, mikä on huomattavasti vähemmän kuin pastassa ja riisissä. Peruna on täyttävää ja pitää nälän poissa pitkään.

4. Peruna on lähellä tuotettua ja edullista.

5. Perunan vesi- ja hiilijalanjälki on yli puolet pienempi verrattuna pastaan ja riisiin.

– Mut lihottaako peruna?

– Peruna sisältää tärkkelystä ja se muuttuu kehossa sokeriksi, koska keho tarvitsee sitä. Jos olet kuitenkin jo täyttänyt energia ja hiilihydraatti varastot niin tällöin ylimääräinen sokeri muuttuu rasvaksi. Toisin sanoen liikaa syöytynä myös peruna lihottaa, mutta niin lihottaa mikä tahansa muukin, jos sitä syö liikaa. Terveellisillä elämäntavoilla siitä ei siispä tarvitse kantaa huoltaa.

– No mut en mä enää muista miten perunasta kokattiin jotain…

– Siksipä mulla on sulle tässä resepti, mikä räjäyttää tajunnan: uuniperunat sipuli-sienimuhennoksella! Olen suorastaan elänyt näillä viime viikot. Ensinäkin maku on taivaallinen ja helposti tuunailtavissa. Mausta saa ihan erilaisen tuorejuustoa vaihtamalla tai tuorejuuston voi myös korvata vegaanisella maustamattomalla tuorejuustolla, jonka voi maustaa oman mielen mukaan ja näin resepti sopii myös vegaaneille. Nämä sopii osaksi tyylikästä illallista tai sormisyötäväksi yksinäisiin leffailtoihin. Perunat myös pitävät nälän poissa pitkään.

 

Editoitu-0975

UUNIPERUNAT SIPULI-SIENIMUHENNOKSELLA

AINEKSET:

Uuniperunat
12 perunaa (punaista)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Muhennos
2 isoa sipulia
320 g sieniä (tai säilykesieniä)
oliiviöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kaurakermaa (tai tavallista kermaa)
200 g maustettua tuorejuustoa (esim. yrtti)
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria

Koristeluun
Persilijaa

VALMISTUSOHJE:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Puolita perunat pituussuunnassa. Voitele perunat kauttaaltaan oliiviöljyllä, asettele pellille ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Paista uunin keskitasolla noin 45 minuutia perunoiden koosta riippuen.

Paista pilkotut sipulit ja sienet öljyssä pannulla, kunnes sienistä tullut neste on haihtunut. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja paista hetki. Lisää kerma, tuorejuusto, sokeri ja mausteet. Paista kunnes uskot muhennoksen olevan tarpeeksi kiinteää, jotta se ei valu perunoiden päältä.

Annostele sipuli-sienimuhennos perunoiden päälle ja paista uunissa vielä 15 minuuttia.

Koristele lopuksi persilijalla.

Editoitu-0991

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *