Skrollaa alas
en
fi

SOMETYÖN PLUSSAT X 6

28 syyskuun, 2019
lasitehdas1

+ Bloggaajana voi vaikuttaa. Viime aikoina somettajien kutsumista vaikuttajiksi on kyseenalaistettu ja Hesarissakin julkaistiin mielipidekirjoitus, jossa kyseenalaistettiin somettajien vaikuttavuus. Vaikka jutussa ei kutsuttu vaikuttajia ”mainostajiksi” kuten keskustelupalstoilla, kyseenalaistettiin siinä vaikuttajien vaikuttavuutta muuhun kuin kuluttamisen lisäämiseen. Mä en todellakaan tiedä miten näin typerä juttu on päässyt Hesarin sivuilla läpi ja miksi he halusivat nostaa sen näyttävästi esiin sivuillaan. Ehkä lehtitaloilla on edelleen oma lehmä ojassa kun bärändit ohjaavat rahavirtansa perinteisen mainonnan sijaan yhä useammin vaikuttajien taskuun. 😉 Kyseessä tosiaan oli mielipidekirjoitus eli yksittäisen henkilön mielipide, ei fakta. Mä puolestani voin kertoa teille faktan. Totta on, että vaikuttajat tekevät yhä enemmän kaupallisia yhteistöitä, mutta se ei syö somettajien vaikuttavuutta. Mainoksilla on iso vaikutus yhteiskuntaan, joten vaikka somettajan sisältö olisi pelkkiä kaupallistettuja julkaisuja voi hän vaikuttaa sillä muuhunkin kuin seuraajiensa ostokäyttäytymiseen. Yksinkertainen esimerkki mainonnan vaikutuksesta ajattelutapoihin on automerkin mainos, jossa kuskin paikalla istuukin nainen, eikä mies kuten ennen lähes poikkeuksetta. Eli kun itse jollain videolla mainostan meikkibrändiä, samalla luon kuvaa, että myös miehet voivat halutessaan meikata eli vaikutan. Vaikka nostinkin tässä nyt kaupallisen sisällön esille, toki ei kaupallisten julkaisujen vaikuttavuusaste on usein vielä suurempi.

+ Työ ei ole riippuvainen ajasta tai paikasta, ainakaan aina. Se on helpottanut elämää monella tapaa, kun voi ottaa lomaa lähes milloin haluaa. Nyt parhaillaan istun lentokoneessa matkalla Lontooseen ja voin käyttää ajan hyödyksi hoitamalla tän päivän duunit lentokoneesta. Tämä on mahtavaa myös silloin, kun suunnittelen ystävien tai perheeni kanssa yhteisiä mökkireissuja tai muita menoja, sillä voin taipua aina heidän lomapäivien mukaan, joihin he eivät päivätöissä voi yhtä paljon vaikuttaa. Näin ollen ei tarvitse säätää yhtä paljon kuin aikaisemmin, jotta saadaan aikataulut täsmäämään. Monella kuitenkin tuntuu olevan väärä käsitys bloggaajan vapauksista, sillä silloin kun lomailen ei kukaan ole tekemässä töitä mun puolesta, kuten päivätyössä yleensä. Jos lähden viikon reissuun tarkoittaa se sitä, että joudun tekemään edeltävällä viikolla kahden viikon työt. Joskus on myös työkeikkoja, joita en voi peruuttaa, vaikka ilmaantuisi jotain paljon tärkeämpää. Tänä kesänä muun muassa missasin veljeni lapsen ristiäiset, koska sain kuulla niistä kun olin jo sopinut työkeikan.

+ Päivätyössä harvoin pystyy valitsemaan kollegoita, joiden kanssa työskentelee. Sen myötä usein saattaa joutua työskentelemään ihmisten kanssa, joiden kanssa luonteet eivät kohtaa tai näin ainakin itselleni on käynyt. Vaikka töissä pystyy pärjäämään erilaisten ihmisten kanssa, saattaa tämä vaikuttaa työhyvinvointiin. Periaatteessa kaikki bloggaajat ovat toistensa kollegoita, joten bloggaajana voi valita lähelleen ne ihmiset, joiden kanssa työskentelystä nauttii ja joista saa energiaa ja inspiraatiota omaan tekemiseen.

lasitehdas3

+ Somessa vain oma luovuus on rajana. Sosiaalisen median kanavia tulee koko ajan lisää ja todella kovaa vauhtia tuleekin, sillä silloin kun itse aloitin oli ikoninen IRC-galleria ja blogit. Tämä on mahdollistanut sen, että olen vuosien aikana päässyt kokeilemaan todella erilaisia tapoja tuottaa sisöltöä, koska blogiin kirjoittamisella ja videoiden kuvaamisella YouTubeen on iso ero. Periscopen livelähetyksien nauhoittaminen oli taas ihan erilaista kuin YouTube videoiden tekeminen ja nyt uusimpana formaattina on podcastit. Sen lisäksi, että olen voinut hakea vaihtelua siirtymällä uusiin kanaviin, olen myös voinut vaihtaa täysin sisältöni aiheita omien kiinnostuksenkohteiden ja osaamisen pohjalta. Isoin muutos on ehkä näkynyt YouTube kanavallani, jonne ennen tein sisältöä vain viihteen vuoksi, mutta nykyään tahdon sisältöni myös inspiroivan, herättävän ajatuksia ja ”opettavan” esimerkiksi sisustamisesta ja meikkaamisesta. Sisällön tuotannon ohella olen myös päässyt tekemään koru- ja vaatemalliston ja myynyt presettejä eli kuvankäsittely filttereitä. Joku toinen on saattanut kirjoittaa kirjan tai alkanut tekemään musiikkia. Tässä työssä parasta on se, että pystyn joka vuoden alussa kysymään itseltäni, mitä mä haluan tänä vuonna tehdä ja voin oikeasti toteuttaa sen. Saan siis tehdä juuri sellaista työtä mitä rakastan.

+ Vuorovaikutus sun kanssa, joka oot siellä ruudun toisella puolella. 2009 kun aloitin tämän blogin, olin todella epävarma 9. luokkaa käyvä teini. Silloin kommentit olivat yleensä lyhyitä kauniita sanoja, mutta niillä oli tosi iso vaikutus siihen, että musta kasvoi itsevarmempi ja olen todella kiitollinen teille, jotka ootte mua tukeneet ja kannustaneen. Nykyään näin lähes kymmenen vuotta myöhemmin, kun jaan enemmän mielipiteitä pinnalla olevista aiheista, sen myötä kommentointikin on muuttunut. Saatan saada todella pitkiä kommentteja, joissa kommentoijat ovat käsittelemästäni asiasta täysin eri mieltä. Toisin kun voisi luulla olen siitä iloinen. En itse jaksa seurata vaikuttajia, joista paistaa läpi se, että jaetaan vain sellaisia mielipiteitä, joita lähes kaikki puoltavat. Vaikka vaikuttajat ehkä saakin kymmenen tuhatta sydäntä tai yläpeukkua ja kauniin kiiltävät sädekehät, en mä koe siitä olevan mitään hyötyä itse vaikuttajille tai heidän seuraajille. Mielipiteiden jakamisen tarkoitus on avartaa omia ja muiden näkemyksiä ja siksi koen onnistuneeni silloin, kun 50 prosenttia on pistänyt postaukselleni alapeukun. Tällöin tiedän, että olen onnistunut kirjoittamaan arasta aiheesta ja vieläpä sellaisesta näkökulmasta, joka jakaa mielipiteitä. Tällöin postaukseni voi avartaa toisin ajattelijoiden näkemyksiä ja heidän kommentit puolestaan mun. Sen lisäksi, että olen saanut teiltä tukea ja avartavia mielipiteitä, olen saanut teiltä apua hädässä ja paljon hyviä vinkkejä esimerkiksi matkailuun.

+ Bloggaajana on mahdollista päästä meheviin tienesteihin. Se on kuitenkin harhaluulo, että bloggaajana voisi tienata paljon pienellä työpanoksella. Niin sanottua ”helppoa rahaa” se ei ole. Kun taas tulevana marraskuuna julkaistaan bloggaajien verotiedot lehtien verkkosivuilla, erityisen hyvin tienanneita on vain kourallinen. Heistäkin iso osa tekee muuta työtä blogin rinnalla ja tiedän, että loput oikeasti vain somella tienanneet tekevät yleensä muita somettajia enemmän töitä. Se että on saanut kerättyä isot määrät seuraajia ei tuo aina automaattisesti hyviä tuloja, sillä se on vasta hyvä alku ja siitä alkaa töiden paiskiminen, jotta niillä tahkoo rahaa. Poikkeuksia toki löytyy. Vaikka bloggaajana tienestit eivät ole sidonnaisia koulutukseen, ne ovat sidonnaisia työmäärään ja itsensä kehittämiseen. Bloggajana ei tarvitse kouluttautua tienatakseen kuin lääkäri, mutta bloggaajan täytyy kehittää itse itseään ja opetella jatkuvasti uusia asioita.

Kirjoitin aiemmin sometyön miinuksista ja 13 kohdan listauksen löydät täältä. Mikäli olet lukenut molemmat postaukset ehkä huomasitkin, että jotkut seikat oli mainittuna plussissa, sekä miinuksissa, kuten tiivis työyhteisö, sillä kaikki asiat eivät ole aina mustavalkoisia. Vaikka plussia oli määrällisesti vähemmän, ovat ne kuitenkin painoarvoltaan suurempia kuin miinukset.

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *