Skrollaa alas
en
fi

NÄIN MUOKKAAN KUVANI / ENNEN & JÄLKEEN -KUVAT

23 lokakuun, 2020
Preset lightroom3

Multa kysytään usein paljonko muokkaan kuviani ja millä tavalla, joten nyt mä kerron ja näytän sen teille ennen & jälkeen -kuvien kera.

Järjestelmäkamerassa voi valita haluaako kuvat tallentaa yleisesti tutumpaan JPEG-muotoon vai raakakuvina. Raakakuvasta käytetään puolestaan RAW-tiedostomuodon lyhennettä, mikä voi olla Canonilla kuvatessa esimerkiksi CR2. Jos tällaista RAW-kuvaa vertaa JPG-kuvaan, näistä edellä mainittu on nimensä mukaisesti raaka eli keskeneräinen ja näin olleen se vaatii aina editointia. Puolestaan kuvatessa JPEG-muotoon kamera tekee kuvaan ”korjaukset” ja pakkaa sen, jotta kuva näyttäisi samalta kuin kuvauskohde paljaalla silmällä katsottuna. JPEG-kuvaa ei siispä välttämättä tarvitse editoida, joten miksi ihmeessä haluan tallentaa kuvat RAW-muotoon?

Preset lightroom7

Kameroiden automatiikka ei ole niin kehittynyttä, että se pystyisi tallentaessa muokkaamaan JPEG-kuvaan kaikkea sellaista, mitä me paljaalla silmällä nähdään, puhumattakaan kuvaustilanteen tunnelmasta. JPEG-kuvaa pystyy myös kyllä editoimaan, mutta jo pienestä käsittelystä kuva menee huonolaatuiseksi ja rakeiseksi. RAW-kuvaa puolestaan pystyy käsittelemään todella paljon, esimerkiksi nostamaan kuvan tummia kohtia huomattavasti kirkkaammaksi tai päinvastoin tummentamaan ylivalottuneita kohtia, jolloin kuvasta voidaan saada esiin jopa jotain sellaista, mitä alkuperäisessä kuvassa ei ole näkynyt.

Preset lightroom2

Mulle kuvissa on todella tärkeää kuvan laatu, minkä myötä halusin ennen ottaa vain RAW-kuvia. Raahasin siispä aina mukana ammattitason järkkäriä ja objektiivia, joiden yhteispaino on 1,7 kiloa. Kannoin käytännössä toisella olallani lähes päivittäin pientä kahvakuulaa, joten ei ihme että ryhtini on nykyään ihan vinksallaan. Vierastin pitkään sitä ajatusta, että ottaisin puhelimella kuvia muualle kuin Instagram Storyyn, koska kuvieni tyyli on viimeistelty ja ajattelin etteivät puhelinkuvat kestäisi niin voimakkaita sävytyksiä, sekä valojen ja varjojen käsittelyä, kuin mitä mulla on tapana kuviin tehdä. Puhelimien kamerat ovat kuitenkin kehittyneet ihan järjetöntä vauhtia ja itse asiassa uuden puhelimen, jonka pääsen ottamaan käyttöön ensi viikolla, yhtenä tärkeimpänä kriteerinä oli mahdollisimman hyvä kamera vai pitäisikö sanoa kamerat. Tämä oli kriteerini siksi, että nykyään otan suuren osan kuvistani puhelimella.

Preset lightroom8

Vaikka uusimmilla puhelimilla saa todella hyvä kuvia ja jopa RAW-kuvia, ei puhelinkuvat koskaan tule olemaan järkkärillä otetun kuvan tasoisia. Tästä syystä puhelinkuvia tulee editoida ihan eri tavalla, jotta kuvasta saadaan viimeistelty ilman, että kuvan laatu kärsii. Tällaisen editointitavan opettelu vei aikaa, mutta olen löytänyt vuosien aikana sellaiset asetukset, joilla voidaan kaikkien voimakkaidenkin valo- ja värikorjauksien, sekä muiden muokkausien jälkeen saada kuvasta jopa parempilaatuinen kuin alkuperäinen muokkaamaton kuva.

Preset lightroom6

Mä oon jo iäisyyden käyttänyt kamerakuvien editointiin tietokoneella Adoben maksullista Lightroom Classic -ohjelmaa, koska sillä pystyy käsittelemään kuvia monipuolisesti, mutta se on huomattavasti helpompi ja nopeampi kuin Adoben Photoshop. Jokunen vuosi sitten kun mä alotin kuvaamaan enemmän puhelimella, latasin myös puhelimeen Lightroom-sovelluksen, koska se on hyvin saman kaltainen tietokoneversion kanssa ja kaiken lisäksi puhelinsovellus on ilmainen! Sovelluksessa pystyy käsittelemään sävyjä, valoja ja varjoja, mitkä ovat tärkeitä kuvan fiiliksen kannalta, mutta tämän lisäksi sovelluksessa pystyy tekemään paljon yksityiskohtaisempia juttuja, kuten halutessaan poistamaan ihon virheitä. Musta on hyvä, että sovellus vaikuttaa yksinkertaiselta, koska näin ollen se on helppokäyttöinen, mutta se voi hämätä, sillä olen huomannut että moni ei osaa hyödyntää kaikkia Lightroomin ominaisuuksia.

Preset lightroom11

Monella eri sivustolla myydään Lightroomiin presettejä (eli filttereitä), mitkä ovat kuvien muokkauksen esiasetuksia. Nämä helpottavat kuvien muokkausta, sillä kun olet ostanut jotkut presetit voit yhdellä klikkauksella lisätä presetin sisältämät muokkaukset kuvaasi. Halutessaan presetin antamia muokkauksia voi säätää, mutta mikäli presetit on tehty hyvin ei sellaiselle ole tarvetta. Mä itse suosittelen jokaista ostamaan edes yhdet hyvät presetit, vaikka olisi jo kokenutkin Lightroomin käyttäjä, sillä siitä voi oppia paljon kun tutkii, mitä esiasetuksia presetteihin on tehty. Mä nimittäin itse ostin muutaman vaikuttajan presetit mielenkiinnosta ja yllätyin, kuinka nämä presettejä myyvät vaikuttajat eivät olleet osanneet hyödyntää kaikkia sovelluksen ominaisuuksia, sillä kuten sanottu sen helppous voi hämätä. Hyvät presetit ostamalla ja niihin tutustumalla voit siispä oppia ihan uudenlaisia editointiniksejä.

Preset lightroom5

Mulla on tällä hetkellä myynnissä mun omassa verkkokaupassa www.naagpresets.fi kaksi erityisesti puhelinkuviin tarkoitettua preset-pakettia. Näistä Basics Mobile Presets -paketti sisältää puhelinkuville 7 presettiä, jotka korostavat kauniisti kuvien alkuperäisiä värejä, sävyjä ja valoja. Näihin presetteihin olen tallentanut sellaiset esiasetukset, joita itse käytän kuvissani yleensä ympäri vuoden. Ne ovat hillittyjä, mutta esimerkiksi selfieihin tarkoitetut presetit häivyttävät ihon virheitä. Coffee Mobile Presets -paketti puolestaan sisältää puhelinkuville 11 presettiä eli filtteriä, jotka taittavat kuvien sävyt lämpimimmiksi ja tuovat niihin kontrastia. Lämpimän sävyn vuoksi tykkään itse käyttää näitä presettejä syksyllä ja talvella. Kaikki tämän postauksen kuvat on editoitu kyseisillä Coffee-preseteillä. Postauksen muodossa on mahdotonta kertoa mitä kaikkia säätöjä teen kuvilleni, sillä se riippuu aina hieman kuvasta ja siksi myymäni preset-paketit sisältävät useamman kuin yhden presetin. Mikäli sä haluat tietää mun tarkat säädöt erilaisille kuville, helpoiten ja nopeiten sä opit editointitapani tutkimalla mun presettien asetuksia. Saat mun kaikista preseteistä -30% alennuksen koodilla ”NAAG” 31.10.2020 saakka.

Preset lightroom9

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *