Skrollaa alas
en
fi

MITEN SAADA RAHAA

26 helmikuun, 2021
Työhuone 2

Miten saada rahaa? Miten tienata enemmän? Näitä kysymyksiä lähes kaikki miettii, minkä todistaa se, että edellä mainittu kysymys oli vuoden 2020 viidenneksi googletetuin miten -alkuinen haku. Itsekin mietin tätä viime keväänä, kun kalenteri tyhjeni töiden osalta. Tässä postauksessa jaan omat vinkkini, joista osasta on omaa kokemusta ja osan olen kuullut ystäviltäni.

Postaus sisältää mainoslinkkejä

1. Myy turhat tavarat ja vaatteet

Meillä kaikilla on kaapeissa varmasti jotain, mitä ei tarvitse ja minkä voi myydä kirppiksellä, nettikirppiksellä tai oman asuinalueen Facebook -ryhmässä. Jos jotain asiaa ei ole käyttänyt vuoteen niin yleensä sille ei tule käyttöä seuraavanakaan vuonna. Jos on jokin juhlavaate tai esimerkiksi sähköporakone, jota on käyttänyt kerran vuoden aikana, on hyvä miettiä voisiko ne myydä ja lainata niitä tarvittaessa vaikka ystävältä. Itse olen viimeisimpänä myynyt nojatuolin, joka vaelsi meillä aina huoneesta toiseen, kun sille ei löytynyt sopivaa paikkaa. Kun käy säännöllisesti asunnon nurkat ja kaapit läpi, niihin ei myöskään kerry ylimääräistä tavaraa ja ne pysyy hyvin organisoituina ja siisteinä. Nettikirppiksistä Tori on oma suosikkini ihan vain sen helppouden vuoksi. Ylen Seniorit Somessa sarjassa sain opetettua Torissa myymisen jopa 78-vuotiaalle seniorille, joten jos hän oppi myymään siellä niin kuka tahansa oppii.

2. Vuokraa

Yllä kehoitin myymään tavarat joita et tarvitse usein ja lainaamaan niitä ystäviltäsi. Ennen kuin myyt näitä tuotteita kannattaa miettiä voisitko lainata itse tätä harvoin tarvittavaa tuotetta muille. Voit nimittäin saada jo vuodessa enemmän tuloja esimerkiksi jo omistamasi mattopesurin vuokraamisesta muille, kuin sen myymisestä. Tällaisia vuokrattavia tuotteita voi olla erilaiset työkoneet ja moottorikelkka.

Vuokrattavien tuotteiden lisäksi myös omaa asuntoa on helppo vuokrata. Mikäli suunnittelee vuokra-asunnon vuokraamista eteenpäin muistakaa, että tästä pitää keskustella erikseen vuokranantajan kanssa. Moni miettii, että missä sitä itse pitäisi asustella sen aikaa, kun koti on vuokralla. Esimerkiksi kesällä kun on lomaa, voi loman ajaksi lähteä vanhempien luokse majailemaan ja etenkin mikäli he asuvat eri paikkakunnalla, on aivan luontevaa asustella heidän luona pidempään. Mikäli omaa raskaammat vanhemmat ja pelkkä ajatuskin tuntuu painajaiselta, myös puolison luona on hyvä asustella, jos asutte erillään. Mikäli kotisi sijaitsee pääkapunkiseudulla, saa jo kerrostalo yksiöstä ja kaksiosta kahdessa kuukaudessa tuntuvat vuokratulot. Etenkin nykyisen maailmantilanteen myötä moni matkustaa Suomen sisällä ja pääkaupunkiseutu on monelle muualla asuvalle mielenkiintoinen matkakohde.

3. Hanki osa-aikatyö

Opiskelujen tai kokoaikatyön ohessa voi tienata lisää tekemällä osa-aikatyötä. Ainakin omassa lähipiirissä osa-aikatyö oli ihan normaali juttu opiskelujen ohassa ja olen myös itse aikoinaan täysipäiväisten opiskelujen ohessa käynyt osa-aikatöissä (vähintään 20h viikossa), sekä lisäksi toiminut vielä yrittäjänäkin. Se ei ollut helppoa, mutta mahdollista kyllä. Mulle tärkeintä jaksamisen kannalta oli se, että tiesin järjestelyn olevan väliaikaista. Kannattaakin pitää mielessä jokin säästötavoite tai määrittää jokin aikaraja järjestelylle. Mikäli työt yhdistää opiskeluun niin silloin yleensä tietää, että opiskelujen jälkeen järjestely päättyy. Jos osa-aikatöitä tekee päivätyön lisäksi, on puolestaan tärkeää miettiä jokin säästötavoite. Toki aina ei ole mahdollista päättää säästötavoitetta tai aikarajaa ylimääräiselle osa-aikatyölle, mikäli rahan tarvitsee päivittäiseen elämiseen.

Kesällä on hyvä aika tienata osa-aikatyöllä, sillä silloin haetaan kesätyöntekijöitä useaan eri paikkaan, joten osa-aika töitä on enemmän tarjolla. Tällöin yleensä on myös lomaa kokopäivätöistä ja opiskeluista, joten kesätöissä on helppo käydä loman aikana, kun voi tehdä pidempääkin työpäivää. Eri juttu sitten, että onko se hauskin ja rentouttavin tapa viettää loma, mutta yksi töissä vietetty kesäloma ei välttämättä tunnu pahalta jos töistä saaduille rahoille on hyvä käyttökohde. Rahan lisäksi kesätöistä voi saada kivaa vaihtelua omalle päivätyölle, tärkeää työkokemusta ja lisää kontakteja (kontaktit ovat työelämässä kaikki kaikessa ja koko ajan yhä tärkeämmässä roolissa).

4. Sijoita

Ennen ajattelin, että mun täytyy lukea tietyt kirjat läpi ennen kuin voin alkaa sijoittamaan. Tästä syystä lykkäsin sijoittamista aina myöhemmälle, koska en saanut kiireiden takia aloitettua luku-urakkaa. Kun olin siirtänyt sijoittamiseen perehtymistä ja sen aloittamista tarpeeksi pitkään eteenpäin, päätin vihdoin ottaa kirjan käteen ja siinä se luki heti toisella sivulla, että sijoittamisessa tärkeintä on aika. Mietin miksei tämä lukenut jo kirjan kannessa, koska aika oli se mitä olin koko ajan hukannut. Älä sä hukkaa aikaa, sillä paras tapa perehtyä sijoittamiseen on aloittaa sijoittaminen ja tehdä se sitä kautta itselle tutuksi.

Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki ja mä itsekin sijoitan heidän kautta. Nordnetin sivuilla tilin rekisteröinti on ilmaista ja sieltä löytyy selkeitä kirjotuksia, joissa käydään läpi sijoittamisen aloittaminen ja sen termistö. Nordnetilla kuukausisijoittamisen aloittamiseen ei tarvita 15 euroa enempää, joten sun ei todellakaan tarvi olla miljonääri aloittaaksesi. Nordnet mullisti sijoitusmarkkinat kuusi vuotta sitten lanseeraamalla suositut indeksirahastot Pohjoismaihin ja syksyllä rahastoperhe kasvoi. Sijoittamalla syksyllä lanseerattuihin Nordnet Indeksirahasto Maailma-, USA-, Eurooppa- ja Kehittyneet Markkinat -indeksirahastoihin hajautat sijoituksesi ympäri maailmaa ja riskit pienenevät. Rahastoissa ei ole osto- tai myyntikuluja, eikä säilytysmaksuja. Ainoastaan 0,25-0,39% hallinnointipalkkio. Näistä syistä nämä indeksirahastot ovat hyvä valinta pitkäjänteisen säästäjän ja sijoittajan salkkuun. Jos sua kiinnostaa aloittaa kuukausisäästäminen rahastoihin niin Nordnetin sivuilla on laskuri, joka laskee paljonko säästösi voivat kasvaa korkoa korolle -ilmiön myötä. Korkoa korolle -laskuri löytyy täältä ja Nordnetiin ja sijoittamisen aloittamiseen voit tutustua muuten täällä.

Muistakaa kuitenkin, että sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

5. Myy omaa osaamistasi

Onko sinulla jokin erityisosaaminen? Jos olet esimerkiksi kaksikielinen tai muuten vain haka kielissä, voit tarjota yksityisopetusta tai kääntää sivuja freelancerina yrityksille. Jos olet luonteva kirjoittaja tai taitava kuvaamaan, voit tarjota sisällöntuotantotaitojasi yrityksille. Itse harrastin pitkään teatteria ja toimin sen jälkeen muutamia kertoja sijaistavana opettajana nuorten teatteriryhmille.

6. Myy aikaasi

On asioita, mitä lähes jokainen osaa tehdä, mutta joihin kaikilla ei ole aikaa tai mihin kaikki eivät halua käyttää aikaa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi ruohonleikkuu, koirien ulkoilutus, lastenhoito, auton pesu, ikkunoiden pesu, siivous ja kaupassa käynti. Jos sinulla on aikaa, mutta naapurillasi ei, kannattaa ehdottaa, että voit auttaa häntä esimerkiksi edellä mainituissa asioissa.

7. Myy tuotteita

Oletko taitava käsistäsi ja osaat esimerkiksi maalata tauluja tai leipoa kakkuja? Valmista muutama mallikappale tuotteestasi, ota viimeistellyt kuvat niistä ja tee tuotteillesi oma sivu Instagramiin tai Facebookkiin.  Sivujen kautta voin mainostaa tuotteitasi ja hankkia asiakkaita. Erityisesti elintarvikkeiden osalta kannattaa olla tarkkana säädösten kanssa. Helsingin kaupungin sivujen mukaan pop up –toiminta eli ruoanvalmistus myyntiin enintään 12 kertaa vuodessa ei edellytä rekisteröintiä elintarvikehuoneistoksi. Myöskään pullan tai muun kuumentamalla valmistetun, ei-helposti pilaantuvan leipomotuotteen valmistus kotona ja myynti torilla tai kesäkahvilassa ei edellytä ilmoitusta, kun myynti on alle 10 000 euroa vuodessa.

8. Laske kulutusluottojen korkoa

Jos maksat korkeaa korkoa osamaksuista, luottokorttilaskuista tai kulutusluotoista, voit alkaa maksamaan pienempää korkoa jolloin käytännössä tienaat rahaa tai siltä se tuntuu, koska saatat säästää isonkin summan kuussa.  Käytännössä pienemmän koron maksaminen onnistuu Anyfinin avulla. Anyfin on palvelu, joka uudelleen rahoittaa luottosi eli he maksavat nykyiset luottosi pois jolloin alat maksamaan sitä Anyfinille, mutta mikä tärkeää – aina pienemmällä korolla. Mikäli Anyfin ei pysty tarjoamaan pienempää korkoa lainallesi he eivät tee tarjousta. Anyfin ei myöskään tarjoa uusia luottoja vaan ainoastaan uudelleen rahoittaa jo olemassa olevia luottoja, mikä erottaa heidät muista finanssialan toimijoista ja kertoo heidän palvelunsa päämäärästä eli he ovat auttamassa miljoonia ihmisiä parantamaan taloudellista tilannettaan. Olen aiemmin tehnyt kaupallista yhteistyötä Anyfinin kanssa, joten se on sitä kautta minulle hyvin tuttu palvelu. Sen jälkeen kun kerroin siitä muutamille ystävilleni, joilla oli luottoja, he ottivat sen käyttöön ja ovat kertoneet vain positiivisia kokemuksia. Lataa kuva viimeisimmästä laskustasi Anyfinin palveluun ja muutamassa minuutissa saat heiltä tarjouksen, jos he voivat madaltaa korkoasi (tämä ei sido mihinkään). Tästä pääset Anyfinin sivuille.

9. Kuluttajapaneeli

Kuluttajapaneeli on paneeli, jonka jäsenet pääsevät vaikuttamaan tulevaisuuden tuotteiden ja palveluiden kehitykseen. Käytännössä homma toimii siten, että jäsenenä saat kutsuja profiiliisi sopiviin tutkimuksiin ja vastaamalla niihin saat osallistumisesta palkkion. Kyselyihin vastaaminen vie vain hetken ja palkkio voi olla jopa 4 euroa yhdestä kyselystä, mutta usein palkkio on kuitenkin pienempi. Paneelin jäseninä on jo nyt kymmeniä tuhansia suomalaisia ja paneeliin ovat tervetulleita kaikki. Olen itsekin joskus testannut vastaavanlaisia paneeleja ja ne on ihan hauska tapa tienata hieman ekstraa. Näiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä joillain paneeleilla on ollut ongelmia palkkioiden maksussa. Voit hakea mukaan paneeliin täällä.

10. Ala yrittäjäksi

Löytyykö sulta jokin huikeen siisti bisnesidea? Opiskelujen tai päivätyön ohessa on turvallista aloittaa oma yritys, sillä ei tarvitse pelätä taloudellisen tilanteen romahtamista. Aloitin itse oman yritykseni rakentamisen opiskelujen ohella, sillä yrityksien taustalla on usein monta vuotta työtä, josta ei saa ollenkaan voittoa ja joistain yrityksistä ei koskaan tule kannattavia. Jos mitään varsinaista bisnesideaa ei ole niin käsittääkseni maahantuonti yritys on prosessina melko helppoa toimintaa, vaikka silloinkin täytyy olla idea siitä, mitä tuoda maahan. Tosin olen itse vain lukenut tästä jonkin verran, eikä minulla ei ole koko alasta omakohtaista kokemusta, enkä tiedä kuinka helppoa maahantuonti todellisuudessa on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *