Skrollaa alas
en
fi

PARVEKE EI OLE VAIN OLOHUONEEN JATKE

25 elokuun, 2021

Kaupallinen yhteistyö: Lumo-kodit

Parvekkeen sisustus13

Aina sanotaan, että ”parveke on olohuoneen jatke” ja näin olen myös itse ajatellut. Siksi meidän entisen ja nykyisen asunnon parvekkeella on ollut kuvien iso sohvaryhmä, sillä siinä mahtuu istumaan isommallakin porukalla. Vasta viime vuosina olen oppinut, että parveke on muutakin kuin olohuoneen jatke. Se on paikka, jossa voi harrastaa – kukkien ja hyötykasvien kasvattamista nimittäin. Tänä vuonna sisälläni asuva viherpeukalo heräsi, kerkesihän se torkkuakin yli kymmenen vuotta. Lapsena kaavin äidin takapihan mullille, sillä minulla oli joka kesä menossa jokin uusin kukkapenkkiprojekti. Teini-iässä tuo harrastus jäi pois ja lopulta unohtui, mutta tänä vuonna olen innostunut uudelleen kasveista, kun tajusin, että niiden kasvattamiseen ei tarvita välttämättä omaa pihaa – meidän Lumo-kodin parveke riittää. Innostuksissani tilasin toista kymmentä keraamista ruukkua ja tietenkin trendikkäässä terrakotan sävyssä.

Parvekkeen sisustus3 Parvekkeen sisustus9 Parvekkeen sisustus4

Kesäkasvien kasvattaminen parvekkeella ei ole minulle kovin tuttua, joten tänä vuonna kukkakaupassa nostin koriin kaikkea mikä silmää sattui ilahduttamaan. Ajattelin, että testaamallahan se selviää mikä juuri meidän parvekkeella pärjää. On iso merkitys onko parveke lasitettu ja paistaako sille aurinko aamulla ja päivällä vai vasta illalla, kun paiste on viileämpi. Meidän parveke on todella helteinen, joten odotin, että hento orvokki ja sen tyyppiset kukat eivät tule parvekkeellamme viihtymään. Yllätyksekseni ne ovat olleet parvekkeellamme loistossaan, mutta se on vaatinut päivittäistä kastelemista ja yksikin unohdettu kastelu kerta on näkynyt heti nuupahtaneissa kukissa. Kasteluvahdit ovat onneksi auttaneet pitämään mullan kosteana myös niinä päivinä, kun en itse ole muistanut kastella parvekekasveja. Lasinen pallon muotoinen kasteluvahti täytetään vedellä ja työnnetään multaa. Pallo imee mullasta happea ja samalla vapauttaa saman verran vettä multaan ja huolehtii näin mullan riittävästä kosteudesta jopa viikon mittaisen reissun ajan. Parhaiten parvekkeella ovat pärjänneet kukattomat viherkasvit ja niistä erityisesti trendikäs monissa eri väreissä saatava värinokkonen eli isokirjopeippi. Kuvia ottaessa se oli vielä pienokainen, mutta nyt se on rehevöitynyt jo sen kokoiseksi, että se täytyy pian nostaa isompaan ruukkuun. Värinokkonen viihtyy syksyn ja talven sisällä.

Parvekkeen sisustus10 Parvekkeen sisustus5 Parvekkeen sisustus6

Kasteluvahtien lisäksi kasvien viihtyvyyttä lasitetulla parvekkeella lisää minikokoiset kasvihuoneet, joista on tänä vuonna noussut suorastaan trendi. Kasvihuoneen lasikatto toimii maapallon ilmakehän tavoin, se säilyttää allaan kosteuden ja lämmön. Minikasvihuoneet sopii hyvin tomaatin, yrttien ja pistokkaiden kasvattamiseen ja meidän minikasvihuoneeseen valikoituikin tomaatin lisäksi kuukausimansikka, joka antaa tavallisesta mansikasta poiketen satoa kesäkuun lopulta alkusyksyyn. Tosin meidän kuukausimansikasta ei ole tullut vielä mansikan mansikkaa, mutta tämä vuosi onkin osaltani vasta paluu kasvien pariin, joten en odottanut taikovani suurta satoa vielä tänä vuonna. Onhan sisäinen viherpeukaloni vasta heräilemässä uniltaan.

Parvekkeen sisustus16 Parvekkeen sisustus14 Parvekkeen sisustus12

Harrastustilan lisäksi parveke on paikka, jossa rakastetaan laittaa yhdessä Valtterin kanssa ruokaa. Ostin muutama vuosi sitten parvekkeellemme sähkögrillin ja Valtteri tänäkin kesänä tokaisi, että se on ehdottomasti ollut yksi parhaista hankinnoistani – se on tuonut niin paljon iloa meille. Lain mukaan kaikki grillit, kertakäyttögrilliä lukuun ottamatta, ovat sallittuja parvekkeella. Taloyhtiön järjestyssäännöissä kuitenkin voidaan säätää erikseen grillaamisesta tai kieltää se kokonaan, joten kannattaa aina tutustua oman taloyhtiön järjestyssääntöihin ennen grillin hommaamista. Lumo-kotien parvekkeella sähkögrillit ovat sallittuja ja meillä grillissä valmistuu perinteisten grilliruokien lisäksi esimerkiksi maukkaat artesaanipizzat ja köyhät ritarit. Meidän valmistaessa ruokaa grillissä, vieraat voivat nauttia auringosta moduulisohvalla, jonka ilmettä piristin vaihtamalla toisen sivun tylsän valkoiset selkätyynyt erilaisiin sohvatyynyihin. Niiden väliin vieraat voivat kaivaa itsellensä sopivan pesän. Hankittiin tänä kesänä parvekkeelle isompi sohvapöytä, jotta voidaan halutessamme jäädä myös parvekkeelle syömään.

Parvekkeen sisustus15 Parvekkeen sisustus8 Parvekkeen sisustus7

Parveke on meille kuitenkin myös olohuoneen jatke, jossa on ihanaa lukea kirjaa tai katsoa elokuvaa. Siksi olen hankkinut toiselle seinustalle verhot, mitkä suojaavat aamulla suoralta auringonvalolta, jotta parveke ei pääse kuumenemaan liikaa ja parvekkeella viihtyy aamusta iltaan. Mikäli parvekkeen kattoon poraaminen ei ole asunnossa sallittua, voi verhokiskon kiinnittää ruuvien sijaan myös kaksipuoleisella asennusteipillä. Lisäksi useissa eri kaupoissa myydään verhotankoja, joiden pituutta voi säätää ja jotka jännitetään seinien väliin. Tällaiset verhotangot eivät tarvitse erillisiä kiinnikkeitä, eivätkä jätä jälkiä kattoon tai seiniin, joten siksi ne ovat hyvä valinta Lumo-kotiin. Parvekkeen valaistuksen olen suunnitellut siten, että se sopii kirjan lukemiseen illalla, mutta on silti sopivan tunnelmallinen illanistujaisiin. Tänä kesänä innostuin askartelemaan erilaisista tekokukista valaisimen päälle koristeen, joka on saanut paljon kehuja ystäviltäni.

Parvekkeen sisustus2 Parvekkeen sisustus1

Tänä kesänä olen ymmärtänyt miten monipuolisesti parveketta voi käyttää, mutta tänä vuonna aion myös opetella käyttämään parveketta vuoden ympäri tai ainakin pitkälle syksyyn saakka. Etelään suunnattu lasitettu parveke jo itsessään tarjoaa hyvät puitteet tälle tavoittelle, mutta aiomme ostaa myöhemmin kesällä avuksi terassilämmittimen. Miten ihana ajatus onkaan siemailla Pumpkin Spice Lattea ja lukea hyvää kirjaa parvekkeella kuivakukkien ja koristekurpitsojen keskellä.

Me löydettiin meidän koti Lumo-kotien verkkokaupasta, jossa on yli 2 000 vapaata kotia. Valitsin tähän alle tuttuun tapaan mua ihastuttaneet vapaat kodit, joista kaikista löytyy iso parveke, joka odottaa sisustajaansa. Nämä, kuten kaikki Lumo-kodit ovat vuokrattavissa verkkokaupasta muutamalla klikkauksella ja ilman vuokravakuutta.

Helsinki

Tenderinlenkki 8 A 49, Pasila, Helsinki / 1H+KT
Fregatti Dygdenin kuja 5 B 42, Sompasaari, Helsinki / 1H+KT
Kotkankatu 9 A 26, Alppila, Helsinki / 2H+KK
Bahamankatu 8 B 42, Jätkäsaari, Helsinki / 2H+KT
Saariniemenkatu 6 A 14, Hakaniemi, Helsinki / 2H+KT
Tuulensuunkuja 3 B 35, Sörnäinen, Helsinki / 2H+KT+S
Tenderinlenkki 8 A 32, Pasila, Helsinki / 3H+KT
Lapinmäentie 10 A 46, Munkkivuori, Helsinki / 3H+KT+S

Espoo

Koivu-Mankkaan tie 1 A 21, Niittykumpu, Espoo / 1H+KT
Forstmestarinpiha 2 A 26, Kilo, Espoo / 2H+KT
Koronakatu 1 D 97, Olari, Espoo / 2H+KT
Runoratsunkatu 11 A 115, Vermonniitty, Espoo / 3H+KT
Uuno Kailaan katu 4 A 27, Vermonniitty, Espoo / 3H+KT+S

Vantaa

Martinlaaksonpolku 4 A 23, Martinlaakso, Vantaa / 1H+KT
Lauri Korpisen katu 8 B 144, Tikkurila, Vantaa / 2H+KT
Leineläntie 10 A 13, Leinelä, Vantaa / 2H+KT
Elmontie 11 A 27, Asola, Vantaa / 2H+KT
Kaivokselantie 5b A 59, Kaivoksela, Vantaa / 2H+KT
Lauri Korpisen katu 8 B 134, Tikkurila, Vantaa / 3H+KT
Leineläntie 10 B 31, Leinelä, Vantaa / 3H+KT

Muu Suomi

Lentokonetehtaankatu 5 B 37, Härmälä, Tampere / 2H+KT
Santaniitynkatu 17 A 40, Keskusta, Kerava / 2H+KT

Parvekkeen sisustus11

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *