Skrollaa alas
en
fi

VINKIT NEW YORKIIN

21 helmikuun, 2023
New York Janne Naakka 1

Tässä tulee mun parhaat New York vinkit. Erityisesti viime reissun jälkeen olette toivoneet Nyki vinkit -postausta, joten nyt päätin sellaisen tehdä. Olen ollut suurkaupungissa moneen otteeseen viimeisen kymmenen vuoden aikana ja itse asiassa laskin, että yhteenlaskettuna olen viettänyt siellä jo kuukauden päivät. Ei ihme, että edellisen reissun jälkeen jäi sellainen fiilis, että nyt olen nähnyt kaiken, mikä juuri minua Nykissä kiinnostaa. Minulla olisi matkavinkkejä jakaa pienen oppaan verran, joten päätin hieman rajata listaa. Tässä alla on lista mun omista lempparijutuista New Yorkissa ja asioista, mitä sinne ensi kertaa matkustavan pitäisi ehdottomasti nähdä. Toki jos olet matkaamassa sinne jo toista tai kolmatta kertaa, etkä ole vielä kokenut jotain listan asioista niin nyt tiedät minne mennä seuraavalla Nykin reissulla.

New York Janne Naakka 21 New York Janne Naakka 16

NEW YORK VINKIT

RAVINTOLAT

The Smith

The Smith ravintoloita löytyy Manhattanilta neljä, eikä ihme. Olen käynyt syömässä useammalla reissulla kyseisissä ravintoloissa, sillä lista on monipuolinen, mutta amerikkalaiseen (ja myös meidän suomalaiseen) tyyliin tarpeeksi yksinkertainen. Ihan kaikki listalla on huolella valmistettu ja tajunnanräjäyttävän hyvää. Räjähtää meinaa myös annoskoista, mitkä Amerikassa yleensäkin ovat huomattavasti suuremmat. Esimerkiksi alkupalalistan suussasulava mac and cheese voisi yhtä hyvin olla pääruoka. Olen syönyt kolmessa eri The Smith ravintolassa, sillä hotellimme on usein sattunut olemaan juuri kyseisten ravintoloiden vieressä ja ruoan lisäksi kaikissa ravintoloissa myös sisustus, tunnelma ja palvelun nopeus on kehumisen arvoista.

La Pecora Bianca

La Pecora Bianca ravintoloita löytyy niin ikään Manhattanilta useampi, yhteensä seitsemän ja siihen on varmasti syynsä. Viihtyisän sisustuksen lisäksi heillä on tarjota hyvää italialaista ruokaa ja viiniä. Päivitinkin ravintolasta Instagramiin, että saatoin juuri syödä elämäni parhimman pastan ja tarkoitin sitä, sillä pasta oli taivaallista. Eikä ole syytä unohtaa uppopaistettuja juustopalloja, joita otimme lisäksi, sillä ne olivat kirjaimellisesti pala taivasta – ainakin jos taivas on tehty juustosta. Pistin itse merkille, että ravintoloiden tyylissä on keskenään hieman vaihtelua ja osa ravintoloista on selvästi rennompia, joihin voi mennä shoppailun ohessa ja toiset taas hieman siistimpiä.

Clinton St. Baking Co. & Restaurant

Arjessa usein aamupalani on kuppi kahvia kauramaidolla, mutta reissussa ja eritoteen New Yorkissa aamupala on päivän kohokohta. Otan reissussa vain hyvin harvoin hotellin aamupalan ja etenkään Nykissä sitä virhettä ei kannata tehdä tai saattaa missata elämänsä parhaat pannarit. Clinton St. Baking Co. & Restaurant on tunnettu pannareistaan ja kuten kaikkiin suosittuihin pannaripaikkoihin myös sinne joutuu jonottamaan sisään. Jonottaminen on kuitenkin pannareiden arvoista, sillä jo niiden tuoksu on sellainen, minkä tahtoisin purkittaa ja tuoda mukanani kotiin.

Friend Of A Farmer

Friend Of A Farmer löydettiin viime reissulla sattumalta, kun oltiin menossa ensin ihan toiseen ravintolaan, joka olikin jo lopettanut. Nykissä on valtava määrä ravintoloita, mutta niissä on myös keskenään valtavaa vaihtelua, joten hyvin harvoin ensimmäinen vastaan tuleva ravintola on sellainen, jonne tahtoo mennä uudelleen. Friend Of A Farmer on todellakin poikkeus. Käytiin ravintolassa aamupalalla ja otettiin listalta kokonaisuus, johon kuului kurpitsapannarit, pekonia, munakokkelia ja paljon muuta. Nimensä mukaisesti ravintola suosii lähialueen tuottajia ja mahdollisimman tuoreita raaka-aineita, mikä myös maistui ruoassa. En tiedä korostuiko raaka-aineiden tuoreus juuri siksi, että oltiin viime päivät syöty ei niin tuoretta perinteikkään amerikkalaista ruokaa. Ravintola ei olisi kuitenkaan tarvinnut edes farmihenkistä sisustusta, sillä jo ruoka vei minut makumatkalle suurkaupungin metelistä maaseudulle.

Time Out Market

Time Out Market on ravintolamaailma vai pitäisikö sanoa ruokahalli, sillä se kokoaa saman katon alle hallimaiseen tilaan yli 20 ravintolaa ja paljon pöytiä ja istumapaikkoja. Time Out Marketissa voi nautti niin aamupalan, lounaan, päivällisen, illallisen kuin drinkkejäkin. Mukana Time Out Marketissa on paljon suosittuja paikkoja, kuten edellä mainittu Clinton St. Baking Co., jonka pannareita pääsee nauttimaan täällä heti paikan avauduttua huomattavasti lyhyemmällä jonotuksella. Time Out Market on monissa isoissa kaupungeissa, ja New Yorkissa se sijaitsee Brooklynissa trendikkäällä Dumbon alueella, mistä löydät myös monia nähtävyyksistä.

Whole Foods Market

Whole Foods Market on elintarvikekauppaketju. Kyseisissä ruokakaupoissa on muita laajempi valikoima ja sieltä löytyy paljon luomutarvikkeita ja ylipäätään tuoreempia vaihtoehtoja. Columbus Circlen vierestä löytyy suuri Whole Foods Market, missä on tiskeittäin paikanpäällä valmistettua ruokaa, kuten sushia, pizzaa ja erilaisia leivoksia. Se miksi mainitsen erikseen juuri Columbus Circlen viereisen marketin johtuu siitä, että se sijaitsee myös aivan Central Parkin läheisyydessä. Sieltä saa siis kattavimmat ja tuoreimmat eväät jos on suuntaamassa kesäiselle piknikille keskuspuistoon.

New York Janne Naakka 14 New York Janne Naakka 4 New York Janne Naakka 12

NÄHTÄVYYDET

Times Square

Times Square on varmaan lähes jokaiselle tuttu nähtävyys ja ehkä jopa se ensimmäisen New Yorkista mieleen tuleva asia, mikä todennäköisesti johtuu siitä ettei muualla ole mitään vastaavaa. Times Square on The New York Timesin mukaan nimetty alue Broadwayn ja 7th Avenuen risteyksessä. Aukio on tunnettu näyttävistä valotauluista, joilla on vuorattu ympäröivien rakennusten julkisivut, sekä siellä järjestettävästä näyttävästä uudenvuoden tapahtumasta. Times Squarella on aina väkeä, jos ei turisteja niin ainakin poliiseja ja erilaisiksi hahmoiksi pukeutuneita henkilöitä, jotka yrittävät kaupitella yhteiskuvia. Koska alueella on väkeä yömyöhään, myös lähialueen liikkeet ovat myöhään auki. Tosin itse en juuri perusta kyseisen seudun liikkeistä lukuunottamatta M&M’s kauppaa, josta on aina haettava naposteltavaa hotellihuoneeseen.

Top of the Rock

Jos tahdot päästä ihastelemaan New Yorkia ylhäältäpäin, on Top of the Rock -näköalatasanne oikea paikka siihen, sillä sieltä avautuva näkymä kattojen ylle on ehdottomasti oma suosikkini. Näkymän nimittäin kruunaa näyttävä Empire State Building, joka on ehkä tunnetuin kaupungin pilvenpiirtäjistä. Top of The Rock on suosittu kohde, joten usein liput saa ostettua useamman tunnin päähän, jolloin pääsee vasta jonottamaan sisälle. Tämän jälkeen edessä saattaa olla vielä hyvin pitkä jonottaminen. Näin on ollut aina aiemmilla kerroilla keväällä, kesällä ja jouluna, mutta ei viime reissulla sesongin ulkopuolella eli tammikuussa. Saimme tammikuussa ostettua liput, joilla pääsimme heti sisään ja hissiin, mikä vei rakennuksen huipulle. Parasta oli, että edes ylhäällä näköalatasanteella ei ollut muita vaan saatiin ottaa kuvia kaikessa rauhassa. Mikäli et ole vielä varannut matkaa Nykiin, mutta olet suunnittelemassa sellaista, kannattaa siis huomioida ero mikä kaupungissa on sesonkiaikaan ja sesongin ulkopuolella, sillä se on todella iso.

Brooklyn Bridge

Yllä mainittujen tapaan Brooklyn Bridge kuuluu myös silmissäni New Yorkin tunnetuimpiin nähtävyyksiin ja siksi sielläkin on käytävä joka reissulla uudelleen. Sen lisäksi, että itse silta on näyttävä torneineen ja köysineen on todella taianomainen näky, kun aurinko nousee sillan toiselta puolelta ja maalaa maiseman. Tuo aikainen aamu on myös ainut oikea aika suunnata sillalle, jos siellä aikoo saada yhdenkään kuvan ilman, että silta kuhisee lenkkeilijöitä ja turisteja.

Manhattan Bridge

Paras kohta Manhattan Bridgen ihailuun ja kuvaamiseen ei ole itse sillalta vaan Brooklynin puolelta osoitteesta 39-21 Washington St. Tuonne punatiilisten kerrostalojen väliin kannattaa suunnata myös aikaisin, jos tahdot ihailla näkymää rauhassa, sillä päivällä kadunkulmassa on ruuhkaa.

New York Janne Naakka 6 New York Janne Naakka 23

TEKEMINEN

Central Park

Central Park eli New Yorkin keskuspuisto on kaunis vuodenajasta riippumatta. Kesällä puistossa on toki eniten tekemistä, kun voi esimerkiksi istahtaa piknikille, vuokrata veneen tai käydä ikonisessa karusellissa. Keväisin ja syksyisin Central Parkissa tarkenee vielä hyvin lenkkeillä ja löytyyhän puistosta muutamia kivoja kahviloitakin. Talvella voi hakea kuuman kahvin tai kaakaon lämmittämään tunnelmallista puistokävelyä ja jos rohkenee pukemaan luistimet jalkaan, löytyy puistosta luistelukenttäkin.

The High Line

The High Line on noin kaksi ja puoli kilometriä pitkä kohotettu siltamainen kävelyreitti, mikä on rakennettu New Yorkin entiselle keskusrautatien väylälle. Reitin varrella voi ihastella puistomaisia istutuksia ja kaupungin upeaa arkkitehtuuria. Nappaa siis kahvi mukaan ja lähde tunnelmalliselle kävelylle.

MoMa

MoMa eli New Yorkin modernin taiteen museo on hyvä sadepäivän tekeminen, sillä siellä riittäisi nähtävää useammallekin päivälle, jos mielenkiintoa riittää. En yleisesti juuri perusta modernin taiteen museoista, mutta MoMa on omaa luokkaansa.

Broadway Shows

Vaikka vanha teatterilainen olenkin, en ole erityisen kiinnostunut teatteriesitysten tai musikaalien katsomisesta. Esityksissä on kyllä kiva käydä, mutta valitettavan harvoin itselläni tulee ostettua lippuja esityksiin omatoimisesti. Olen kuullut ylistäviä puheita Broadway -esityksistä, mutta vasta viime reissulla, kun kävimme katsomassa Moulin Rouge! -musikaalin, ymmärsin mistä ihmiset ovat puhuneet. Lavasteet, puvustus, ohjaus, näyttelijät ja kaikki muu oli viimeisen päälle ja jotain todella ainutlaatuista! Show oli suurempaa, kuin monilla maailmanluokan tähdillä.

Color Factory

Color Factory on interaktiivinen pop-up taidenäyttely, mikä koostuu huoneen kokoisista värikkäistä installaatioista. Näyttely on aiemmin ollut muualla, mutta nyt se on New Yorkissa. Näyttelyssä saa kuvata ja siellä on myös seiniin, sekä kattoihin kiinnitettyjä kameroita, joilla voi ikuistaa itsensä osana installaatioita. Tämä on todella hauska ja erilainen kokemus ja parasta näyttelyssä on iso pallomeri, mikä on sallittu myös aikuisille!

Rockefeller Center

Rockefeller Center on Manhattanin keskellä sijaitseva rakennuskompleksi, jonka yhteydessä on muun muassa Radio City Music Hall ja aiemmin mainittu Top Of The Rock. Rockefeller Center on erityisesti koettava jouluna, sillä sen edustalla on luistelukenttä, upeat joulukoristeet, sekä näyttävä joulukuusi, mitä koristaa 50 000 LED-valoa.

Bryant Park

Mietin meneekö Bryant Park enemmän nähtävyyksin, mutta edellä mainitun tapaan myös täällä on enemmän koettavaa kuin katsottavaa. Bryant Park on ehdottomasti toinen suosikkipuistoni heti Central Parkin jälkeen. Puisto on itsessään todella kaunis, mutta oman tunnelman siihen luo sen vieressä sijaitseva kaupunginkirjasto, New York Public Library. Kesäisin monet kirjaston kävijät siirtyvätkin lukemaan kirjaa sisältä puistonpenkeille. Talvisin puiston keskelle rakennetaan suuri luistelukenttä, jota reunustaa monet kaakaota ja erilaisia herkkuja tarjoavat teltat, sekä todella suloiset joulukojut.

Dumbo

Dumbo on alue Brooklynissa, aivan Brooklyn Bridgen ja Manhattan Bridgen vieressä. Päiväreissu Dumboon on hyvä tapa kokea pala trendikkäintä Brooklynia. Dumbo on kauniita mukulakivikatuja ja vanhoja varastorakennuksia, mitkä on muokattu pienten putiikkien, suosittujen ravintoloiden, trendikkäiden kahviloiden ja upeiden vintageliikkeiden käyttöön. Päiväreissun aikana voi ihailla edellä mainittuja siltoja, syödä Time Out Marketissa, sekä nauttia kauniista rannasta ja näkymästä Manhattanille.

Elokuvien ja sarjojen kuvauspaikat

New Yorkissa on kuvattu lukuisia sarjoja ja elokuvia, mitkä ehkä ovatkin osallisia siihen miksi Nyki vaikuttaa niin taianomaiselta kaupungilta. Myönnän, että välillä on itsellekin tullut sellainen olo kuin kävelisi Gossip Girlin lavasteissa. Gossip Girlin nähneille Chuck Bassin omistama Empire Hotel, sekä ensimmäisillä kausilla Serenan ja hänen äitinsä kotina toiminut Lotte New York Palace näyttävät varmasti tutulta. New Yorkista löytyy tietenkin myös Carrie Bradshawn kotiportaat ja Frendien Monican ja Rachelin asunnon julkisivu ja nämä ovat vieläpä samalla asuinalueella, Greenwich Villagessa. Se on tällä hetkellä yksi New Yorkin trendikkäimmistä asuinalueesta, mikä näkyy katukuvassa, sillä vastaan tulee niin trendikkäitä ihmisiä kuin putiikkeja ja kahviloitakin. Ei ihme, että siellä asuu nykyään myös monia julkisuudenhenkilöitä.

New York Janne Naakka 20 New York Janne Naakka 18

OSTOKSET

Fifth Avenue

Fifth Avenue on yksi maailman kalleimmista shoppailukaduista, sillä sen varrella sijaitsee monet luksusliikkeet, kuten Louis Vuitton, Gucci ja Prada. Vaikka et olisi suunnitellut shoppailua kyseisissä liikkeissä on katu näkemisen arvoinen ja jouluna näyteikkunat ovat nähtävyyksiä itsessään.

Broadway

Broadway on Manhattanin läpi kulkeva katu, mutta Sohon ja Nohon (asuinalueita) kohdalla sijaitsee suurin osa Broadwayn vaateliikkeistä. Sohon ja Nohon alueella kannattaa poiketa Broadwayltä myös viereisille sivukaduille, sillä sieltä löytyy lisää liikkeitä ja myös uusien pienempien brändien myymälöitä.

Dylan´s Candy Bar

Dylan´s Candy Bar on sokerihiiren unelma, sillä siellä on valtavasti erilaisia makeisia. Karkkikauppa on valtavan valikoiman lisäksi tullut tunnetuksi eri sarjoista ja elokuvista, joissa se on vilahtanut.

2nd Street

New Yorkissa on paljon upeita vintagekauppoja ja ainakin 2nd Street -ketjun liikkeet kannattaa käydä koluamassa läpi. Itse asiassa satuttiin tammikuussa vahingossa uuden liikkeen avajaisiin Brooklyniin Dumboon. Liike oli melko suuri ja siellä oli hyvä valikoima myös merkkilaukkuja.

New York Janne Naakka 2 New York Janne Naakka 3 New York Janne Naakka 24

HOTELLIT

Lotte New York Palace

Lotte New York Palace on yksi New Yorkin ikonisimmista ellei se kaikkein ikonisin hotelli. Se sijaitsee vastapäätä Pyhän Patrickin tuomiokirkkoa eli hyvin keskeisellä paikalla lähellä liikkeitä ja useita eri nähtävyyksiä. Hotellihuoneet ovat suuria ja valoisia ja kaikissa niissä on marmorinen kylpyhuone. Historiallinen hotelli itsessään on vaikuttava näky niin sisältä kuin ulkoa. Erityisesti jouluna hotellin sisäpiha on kaunis, sillä sitä koristaa näyttävä joulukuusi. Hotelli on hintava, mutta sanoisin omasta kokemuksesta, että myös hintansa arvoinen.

Empire Hotel

Empire Hotel on myös tyyliltään perinteisempi ja siinä on tyylillisesti paljon samaa kuin edellä mainitussa, mutta hotelli ei ole aivan yhtä pramea. Olimme tässä hotellissa tammikuun reissulla, joten meillä ei ollut ongelmaa ilmastoinnin kanssa, mutta kesällä saattaa koitua tukalaksi ongelmaksi, että huoneessa ei ole itse säädettävää ilmastointia. Hotellia varatessa kannattaa huomioida, että New Yorkissa vanhoissa hotelleissa on usein isommat huoneet verrattuna uusiin hotelleihin, mutta uusissa hotelleissa on yleensä huomattavasti parempi ilmastointi. Talvella tällä ei ole niin paljon merkitystä, mutta kesällä toimiva ilmastointi on ehdoton. Empire Hotel on aivan Central Parkin vieressä, joten tässäkin hotellissa iso plussa on sijainti.

Arlo NoMad

Arlo NoMad on puolestaan modernimpi hotelli, mutta kuten aiemmin mainitsin se näkyy valitettavasti myös huoneiden pienessä koossa. Hotellihuoneet ovat kuitenkin ainutlaatuisia ja isot ikkunat tuovat niihin valoa ja tilan tuntua. Vaikka pidän hotellista paljon, en tiedä majoittuisinko itse hotelliin kahta tai kolmea yötä pidemmäksi aikaa. Kyseinen hotelli ja hotellihuone on ehkä enemmän kokemus, kuin käytännöllinen tapa majoittua koko loman ajaksi.

Moxy NYC Chelsea

Jos on modernimman ja rouheamman tyylin ystävä, Moxy NYC Chelsea on oikea hotelli sulle. Huoneet on hyvin sisustettu, siistejä, valoisia ja tilavia. Huoneista on hyvät näköalat ja hotellista löytyy kaikki peruspalvelut, kuten kuntosali. Hotellin sijainti on hyvä ja hinta poikkeuksellisen edullinen hyvään tasoon nähden. Hotellissa viihtyisi koko reissun ajan, mutta mikäli olet suunnittelemassa kymmenen päivän reissua Nykiin suosittelen silti varamaan 2-3 eri hotellia, sillä tällä tavoin pystyy tutustumaan parhaiten eri alueisiin.

Toivottavasti pidit vinkeistä! Nyt ESTA -hakemus menemään, jos et ole sitä vielä tehnyt ja oikein ihanaa ja onnistunutta reissua New Yorkiin. Mikäli kävit jossain listan paikoista, tule ihmeessä kertomaan mitä pidit siitä.

New York Janne Naakka 8 New York Janne Naakka 5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *