Skrollaa alas
en
fi

RESEPTI: JOULUINEN NEGRONI & NEKKUKAAKAO

20 joulukuun, 2022
  • Annoksia: 6
  • Valmistusaika: 20 MINUUTTIA
  • Vaikeusaste: HELPPO
  • Arvio: (38 Arviota)

AINEKSET:

JOULUINEN NEGRONI

Mausteet

Appelsiini
Mausteneilikoita
Kardemummaa
Kanelitankoja
Kokonaisia mustapippureja
Tähtianiksia

Alkoholit

Giniä (esimerkiksi Gordon's London Dry Gin)
Camparia
Makeaa vermuttia

Jäitä

NEKKUKAAKAO

Karkkinekkuja
Kaakaojauhetta
Maitoa (tai kaurajuomaa)
Kermavaahtoa

Alkoholit

Vodkaa (esimerkiksi Koskenkorva Luomu Vodka tai Absolut)

 

Joulunviettooni kuuluu olennaisena osana hyvän jouluruoan ohella viinit ja erilaiset glögit. Tänä jouluna halusin kuitenkin kokeilla myös jotain muuta suun kostuttajaa, sillä kuluneen vuoden aikana on tullut maisteltua ihania cocktaileja. Tästä inspiroituneena päätin testata aattoa varten paria uutta drinkkireseptiä.

Jos Aperol Spritz villitsi suomalaisia pari vuotta sitten, niin tänä vuonna ravintoloissa on tilattu Camparia varastoon varmaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Ensimmäinen näistä jouluisista cocktaileista on siispä tietenkin Negroni, mutta koska on joulu, halusin tuoda tähän klassikkoon joulun tunnelmaa erilaisilla mausteilla.

Minttukaakao puolestaan on todellinen after ski -klassikko ja varmasti monille tuttu. Toinen resepti ei kuitenkaan ole minttukaakao vaan nekkukaako, sillä joulun makua kaakaoon tuo itse nekuilla maustettu vodka.

Kummankaan cocktailin valmistamista ei kannata jättää jouluaatolle, sillä molemmat vaativat pari vuorokautta jääkaapissa. Negroni sopii tarjoiltavaksi aperitiivina ennen ruokaa ja nekkukaakao on täydellinen jälkiruoka.

VALMISTUSOHJEET:

Jouluinen negroni

Esivalmistelut

Aloita paahtamalla mausteita kuumalla pannulla. Levyn ei tarvitse olla ihan täysillä, mutta pannu saa olla reilusti kuuma. Paahda mausteita pannulla noin 5 minuutin ajan, kunnes niistä alkaa irrota tuoksua. Varo polttamasta mausteita. Kun ihana jouluinen tuoksu on vallannut keittiösi, ota pannu pois liedeltä ja anna mausteiden jäähtyä.

Kaada jäähtyneet mausteet tiiviisti suljettavaan lasipurkkiin ja kaada päälle 200 ml valitsemaasi giniä. Negroniin sopii kuiva maustamaton gini, mutta voit käyttää myös sitä, mitä kaapistasi sattuu löytymään. Laita gini maustumaan jääkaappiin pariksi vuorokaudeksi.

Drinkin kasaaminen

Laita on the rocks -lasiin reilusti jäitä, jotta lasi viilenee. Anna lasin viilentyä hetki ja ota sillä välin muut tarvikkeet lähelle.

Ota kuorimaveitsellä appelsiinista yksi suikale kuorta. Tällä koristellaan drinkki.

Siivilöi maustamastasi ginistä pois mausteet.

Kaada jäät pois lasista ja lisää lasiin yksi iso jääpala. Jos sinulla ei ole muottia suurille jääpaloille, täytä lasi pienillä jääpaloilla.

Mittaa lasiin maustettua giniä, Camparia ja punaista vermuttia suhteessa 1:1:1, eli esimerkiksi 3 cl jokaista.

Sekoita drinkkiä pitkävartisella lusikalla noin 30 sekunnin ajan kuljettamalla lusikkaa reunaa pitkin. Näin maut yhdistyvät keskenään ja negroni laimenee vähän jään sulaessa.

Koristele negroni appelsiinin kuoriviipaleella. Sivele lasin reunoja kuorella ja pudota kuori lasiin.

 

Nekkukaakao

Esivalmistelut

Aloita murskaamalla karkkinekut esimerkiksi lihanuijalla tai kaulimella. Nekut kannattaa laittaa pussiin, jotta ne eivät leviä ympäri keittiötä. Laita murskattu massa lasipurkin pohjalle ja kaada päälle 200 ml valitsemaasi vodkaa. Tässä kannattaa käyttää esimerkiksi Koskenkorvan luomuvodkaa, sillä se on useaan kertaan tislattu eikä näin jätä drinkkiin kitkerää makua. Laita lasipurkki jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi.

Drinkin kasaaminen

Siivilöi nekuilla maustettu vodka.

Lämmitä kattilassa tai mikrossa maito (tai kaurajuoma).

Mittaa mukin pohjalle 4 cl maustettua vodkaa.

Kaada päälle kuuma maito ja lisää haluamasi määrä kaakaohauhetta. Koristele kermavaahdolla ja nekulla.

RESEPTI: JOULUN HERKULLISMMAT JUUSTOKAKUT

10 joulukuun, 2021
  • Annoksia: 40
  • Valmistusaika: 120 MINUUTTIA
  • Vaikeusaste: HELPPO
  • Arvio: (126 Arviota)

AINEKSET:

PIPARIJUUSTOKAKKU

Piparkakkupohja
250 g piparkakkuja
125 g voita

Täyte
8 liivatelehteä
800 g tuorejuustoa
500 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
2 tl piparkakkumaustetta
2 kpl sitruunaa

Koristelu
2 rkl kaakaojauhetta
1/2 tl kanelia
piparkakkutaikinaa
sokerikuorrutetta
marenkia

GLÖGIJUUSTOKAKKU

Piparkakkupohja
250 g piparkakkuja
125 g voita

Täyte
2 dl sokeria
2 kananmunaa
800 g tuorejuustoa
4 dl kuohukermaa
4 rkl aitovaniljasokeria
2 tl piparkakkumaustetta
10 kpl liivatelehteä
4 rkl kiehuvaa vettä

Glögikiille
7 kpl liivatelehteä
4 dl appelsiini-karpalo-rosmariini glögitiivistettä tai jotain muuta tiivistettä
1 dl vettä

Koristelu
8 kpl appelsiineja
200 g valkosuklaata
marenkia
kanelitankoja
tähtianiksia
rosmariinia
karpaloita

YouTube Joulukalenterin 10. luukussa kerron kaksi mun luotto juustokakkureseptiä, joita mulla on ollut tapana valmistaa jo useana jouluna. Oletko siis valmis, tässä tulee herkullisimmat jouluiset juustokakut? Ensimmäinen näistä on piparijuustokakku ja toinen on glögijuustokakku. Lisäksi tästä videosta voi varmasti myös saada inspiraatiota joulukakkujen koristeluun, koska me tehdään molempiin kakkuihin näyttävät koristelut. Nämä kakut ovat olleet mun läheisten keskuudessa ihan hitti, joten säkin varmasti ihastut näihin.

VALMISTUSOHJEET:

Piparijuustokakku

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa piparkakut blenderissä tai nuijimalla pakastepussissa. Sulata rasva ja lisää se piparkakkumurun joukkoon. Painele piparkakkuseos vuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita kulhoon tuorejuusto ja maitorahka, sekoita ne keskenään. Vaahdota kerma. Lisää tuorejuustoseokseen kerma, sokeri, vaniljasokeri ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. Purista sitruunoista mehu ja kuumenna se mikrossa tai kattilassa höyryäväksi. Kuivaa liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Kaada liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kaavi täyte pohjan päälle. Peitä kakkuvuoka kelmulla ja hyydytä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta. Leikkaa haluamasi kuvio paperista ja aseta se kakun päälle. Olen käyttänyt muottina tähden muotoista kuppia. Sekoita kulhossa kaakaojauhe sekä kaneli ja siivilöi seos tasaisesti kakun pinnalle. Kun poistat paperin kakun päältä, jää siihen haluamasi kuvio.

Rakenna lopuksi piparkakkutaikinasta piparikaupunki kakun ympärille. Voit ladata ja tulostaa täältä piirtämäni mallin, jota käytin piparkakkutalojen valmistamiseen. Koristele piparitalot sokerikuorrutteella ja aseta ne kakun ympärille. Tarvittaessa kiinnitä piparitalot sokeriliimalla. Viimeistele juustokakku marenkimurskalla.

 

Glögijuustokakku

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa piparkakut blenderissä tai nuijimalla pakastepussissa. Sulata rasva ja lisää se piparkakkumurun joukkoon. Painele piparkakkuseos vuoan reunoille ja pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Riko munat kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri. Vatkaa seos sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Laita kulhoon tuorejuusto ja kaada joukkoon muna-sokerivaahtoon. Sekoita tuorejuustoseoksen rakenne tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon aitovaniljasokeri ja piparkakkumauste. Kuumenna vesi mikrossa tai kattilassa kiehuvaksi. Kuivaa liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumennettuun veteen. Kaada sulaneet liivatteet ohuena nauhana kermaan koko ajan sekoittaen. Yhdistä kermavaahto tuorejuustoseokseen. Kaavi täyte pohjan päälle ja siirrä vuoka takaisin jääkaappiin.

Liota liivatelehtiä vähintään kymmenen minuuttia. Yhdistä glögitiiviste ja vesi. Mittaa seoksesta yksi desi ja kuumenna se kattilassa kiehuvaksi. Kuivaa liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kuumaan glögiin. Anna liivateseoksen jäähtyä kunnolla ja kaada se vasta sitten kakun päälle. Peitä kakkuvuoka kelmulla ja hyydytä jääkaapissa yön yli.

Valmista kuivatut appelsiinit koristeiksi viipaloimalla appelsiinit noin viiteen vajaan sentin paksuiseen siivuun. Aseta ne pellille leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle hieman tomusokeria. Nosta pelti uunin keskitasolle ja kuivata viipaleita noin 70 asteessa kiertoilmassa 8–10 tuntia. Laita uunin luukun väliin esimerkiksi haarukka tai lusikka, jotta kosteus pääsee pois.

Valkosuklaasirpaleiden valmistus aloitetaan sulattamalla suklaa. Levitä suklaa leivinpaperille tasaiseksi levyksi ja siirrä se hetkeksi jääkaappiin tai pakkaseen kovettumaan. Pilko käsin valkosuklaalevy erikokoisiksi sirpaleiksi.

Irrota kakku vuoasta. Koristele juustokakku marengilla, kuivatuilla appelsiineilla, kanelitangoilla, valkosuklaasirpaleilla, tähtianiksilla, rosmariinilla ja karpaloilla.