Skrollaa alas
en
fi

NÄILLÄ VINKEILLÄ SAAT VUOKRA-ASUNNON

31 toukokuun, 2017
IMG_9753

Hellou! Vuonna 2013 tämä Naakan poikanen pakkasi elämänsä matkalaukkuun ja lensi Oulusta Helsinkiin. Itse asiassa jos tarkkoja ollaan niin kuljin matkan todellisuudessa junalla… Joka tapauksessa muutin ensimmäistä kertaa tuolloin omilleni, mutta kun saavuin Helsinkiin mulle aiemmin luvattu vuokra-asunto menikin alta. Pari viikkoa elin asunnottomana kiertolaiselämää ja kuljin räsän matkalaukkuni kanssa pitkin Stadia ja nukuin tuttavieni nurkissa. Muuttoni ajankohta oli vieläpä pahimman muuttobuumin aikaan eli kesällä, jolloin monet saapuvat tänne opiskelemaan. Lähetin kymmeniä asuntohakemuksia, kiersin näyttöjä ja hioin asunto kerralaan hakemustani.

Lopulta sain asunnon ja tämän jälkeen olen muuttanut vielä kolme kertaa uudelleenkin. Joka kerta olen saanut hakemuksellani juuri sen asunnon jonka tahdon, vaikka hakijoita on ollut useampia kymmeniä. Laittaessani useamman hakemuksen samaan aikaan on tullut vastaan jopa tilanteita, jossa olen joutunut kuumeisesti pähkäilemään minkä minulle tarjottavista asunnoista otan.

Ystäväni Teemu etsi jokin aika sitten asuntoa, eikä se oikein tuottanut tulosta. Helsingissä nimittäin käydään veristä tappelua yksiöistä ja kaksioista. Niimpä pyysin hänet tänne meille, etsittiin hänelle mieluisia asuntovaihtoehtoja, rustattiin hänelle kunnon hakemus ja jaoin hänelle vinkit miten pärjätä itse asuntonäytössä. Jo viikon päästä Teemulla oli kaksi asuntoa, joista hän sai valita itsellensä sen mieluisimman. Voisi siis sanoa, että olen vuokra-asunto guru. Isäni omistaa kiinteistövälitysfirman, joten ehkä nää asuntojutut on meillä veressä, haha.

Mutta itse asiaan eli ajattelin nyt paljastaa teille vinkit, joilla varmasti löydät juuri sen täydellisen vuokra-asunnon!

| ASUNTOHAKEMUS |

Aloitetaan tärkeimmästä eli hakemuksesta. Hakemus kannattaa olla mitaltaan noin kolme kappaletta. Ensimmäisessä kappaleessa kerro nimesi, ikäsi ja opiskeletko tai oletko työelämässä. Mikäli muutat toiselta paikkakunnalta ja etenkin pohjoisesta niin kannattaa se tuoda esiin, sillä itse olen saanut jopa kaksi asuntoa vuokranantajien sanojen mukaan siksi, että olen Oulusta. Itse käytän Oulu -korttia edelleen: ”Olen Oulusta kotoisin oleva…”, vaikka siellä en ole asunut enää aikoihin. Pohjoisesta kotoisin olevia pidetään täällä luotettavina. Kerro lisäksi muuttosi syy olevan uusi opiskelu tai työpaikka tai se, että haluat asua lähempänä näitä (mikäli se on totta). Se luo kuvan, että edellä mainitut asiat ovat sinulle tärkeitä ja ne tulevat pitämään sinut kiinni kyseisellä alueella pitkään. Mikäli asunnon saannilla on kiire niin kerro se.

Aloita toinen kappale tuomalla esiin nämä jokaiselle vuokranantajalle tärkeät asiat, mikäli ne sopivat sinuun: ”Olen vuokralaisena siisti, täsmällinen ja luotettava. En polta, enkä myöskään omista lemmikkejä. ” Hanki itsellesi vuokrantakaaja (yleensä vanhemmat) ja mainitse hänet, mutta kerro siitä huolimatta maksavasi vuokrasi aina ajallaan. Ota yhteyttä entisiin vuokranantajiin ja hanki heistä vähintään yksi, mutta mieluiten kaksi suosittelijaa. Kerro hakemuksessasi heidän nimet ja puhelinnumerot. Kerro kahdella virkkeellä ammatistasi ja vapaa-ajan harrastuksista. Tässä kohtaa kannattaa miettiä tarkasti sanavalintoja, jotta annat itsestäsi luotettavan kuvan. Esimerkiksi bloggaajan ammatin muotoilen näin: ”Työkseni toimin yrittäjänä sosiaalisen median ja kauneuden alalla.” Kuulostaa näin sanottuna huomattavasti hienommalta kuin pelkkä ”bloggaaja”. Jos tykkäät sisustaa niin se kannattaa mainita, sillä kukapa ei haluaisi vuokralaista, jolle tärkeää on se miltä asunto näyttää. Se nimittäin antaa kuva, että pidät asunnon siistissä kunnossa.

Kolmannessa kappaleessa kerro millaista asuntoa etsit, miltä alueelta ja hinta. Lopuksi päätä hakemus tähä tyyliin: ”Mikäli etsit reilua ja luotettavaa vuokralaista, olen varma valinta. Toivottavasti kuulen teistä pian.” Ai niin, kannattaa miettiä myös, että onko sulla joku etu muihin hakijoihin verrattuna ja käyttää sitä. Itse esimerkiksi kirjoitan hakemukseen vuokrantakaajani eli isäni työsähköpostin, sillä sen loppuosassa tulee ilmi hänen työskentelevän kiinteistövälitysfirmassa. Liitä hakemukseen myös neutraali kuva itsestäsi.

| MISTÄ ETSIN ASUNTOA? |

Nyt kun sulla on täydellinen hakemus niin mistä lähteä etsimään täydellistä asuntoa? Oikotie on ollut mulle aina se ihan ykkösmesta, mistä lähden mieluista asuntoa metsästämään. Kun vastaan tulee mieluisan asunnon ilmoitus niin sen yhteydessä näkyy usein vuokranantajan tai välittäjän yhteystiedot tai heihin voi ottaa lomakkeella yhteyttä. Tätä kautta laita heille hakemuksesi, mutta ennen lähetystä pienillä muutoksilla personoi se juuri kyseiseen asuntoon sopivaksi. Jos kyseinen asunto sijaitsee Eirassa niin lisää hakemukseen esimerkiksi kohta ”työpaikkani sijaitsee Eirassa, joten…”. Jos ilmoituksen yhteydessä on numero johon voi soittaa niin soita AINA ja kerro lähettäneesi hakemus, olevasi erityisen kiinnostunut asunnosta ja kysy asuntonäytöistä.

Oikotielle on mahdollista jättää myös lisäksi avoin ilmoitus, jolloin vuokranataja tai välittäjä voi olla kiinnostuessaan yhteyksissä sinuun. Avoin hakemus kannattaa jättää myös Toriin, sekä Facebookin Vuokra-asunnot Helsinki ryhmään.

| VINKIT ASUNTONÄYTTÖÖN |

Ennen asuntonäyttöä täytä tämä asuntohakemus ja tulosta se mukaasi, jotta voit jättää sen lähtiessä välittäjälle tai vuokranantajalle. Pue näyttöön siistit vaatteet, mutta jotain mieleenpainuvaa. Esimerkiksi minulla on päällä aina onnenpaitani eli kukka kuosilla varustettu kauluspaita. Saavu näyttöön ajoissa, mutta viivyttele niin että olet viimeinen hakija asunnossa ja lähdet asunnosta välittäjän kanssa samaan aikaan. Näin saat tilaisuuden jutella hänen kanssaan kahden ja voit jutella jo vähän mukaviakin ja luoda luottamussuhdetta. Kun mietit kysymyksiä, mitä kysyt niin kannattaa miettiä enemmän sitä mitä haluat itsestäsi kertoa välittäjälle, eikä sitä mitä haluat asunnosta oikeasti tietää. Eli yksinkertaistettuna älä kysy: ”Onhan täällä paksut seinät?” Tästä välittäjä voi ajatella, että kuuntelet musiikkia lujalla, vaikka todellisuudessa kysyit sitä siksi, että et halua naapureiden melun häiritsevän opiskeluasi. Muotoile siis kysymys näin: ”Onhan täällä rauhalliset ja hiljaiset naapurit?” Jos etsit asuntoa vain itsellesi niin älä tuo mukanasi näyttöön muita, joita voidaan luulla seurustelukumppaniksesi. Lähes poikkeuksetta vuokranantaja haluaa vuokralaisen asuvan asunnossa mahdollisimman pitkään ja jos mahdollinen vuokralainen seurustelee jo niin todennäköisesti yhteen muuttoon ei ole montaa vuotta.

Tässä oli meikäläisen vinkit tällä kertaa. Mikäli jokin jäi askarruttamaan mieltä tai nousi jotain kysymyksiä niin laita tulemaan kommenttia boksiin. Toivottavasti tykkäsitte tällaisesta postauksesta ja tästä on apua jollekkin asuntoa etsivälle. 🙂

Jos olet muuttamassa Helsinkiin niin julkaisin juuri videon, jossa esittelen Helsingin mun näkökulmasta. Videon voi tsekata täältä!

24 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *