Skrollaa alas
en
fi

KORONAVIRUS

15 maaliskuun, 2020

Jos klikkasit itsesi tähän postaukseen otsikon perusteella, on tämä kirjoitettu juuri sulle. Perimmäinen syy miksi kirjoitin tämän postauksen on ärsyyntyminen massamedian rahan ahneuteen ja heidän, sekä vaikuttajien vastuuttomuuteen, mutta aion käsitellä tässä samalla koronavirusta ja siihen liittyviä aiheita myös muuten, kuten meidän pienten yrittäjien tilannetta.

MEDIA & VAIKUTTAJAT

”Ne ei naurata, kuten ei meemit hi-viruksestakaan”

COVID-19 koronavirus järisyttää taloutta ja se saattaa ajaa jotkut yritykset jopa konkurssiin, mutta joillekin se on myös kultakaivos. Lambi on varmasti rikkonut viime päivinä myyntiennätyksiään, mutta isoimman rahakirstun päällä istuu mediapomot. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että avoin uutisointi koronaviruksen tilanteesta ja sen seurauksista on tärkeää, mutta milloin ylitetään raja?

1. Klikkiotsikoissa eli otsikoidaan uutinen siten, että voisi ymmärtää huutokauppakeisarin saaneen koronaviruksen, vaikka näin ei ole.

2. Turhissa koronavirukseen liitetyissä uutisissa, joista ei ole mitään hyötyä lukijalle, kuten uutisointi vaginahierojasta, joka on jumissa Miamissa. Mitä kukaan tekee tällä tiedolla?

3. Pelkoa lietsovissa uutisissa, kuten uutinen Iranissa kaivetuista joukkohaudoista. Tämä tieto ei auta meitä suomalaisia vaan lisää ainoastaan paniikkia ja ahdistusta.

Nämä kaikki edellä mainitut esimerkkitapaukset on eri lehtitalojen julkaisemia uutisia, enkä osaa valitettavasti luetella juuri yhtäkään isoa lehtitaloa, joka ei olisi syylistynyt tavoittelemaan tämän tyyppisellä uutisoinnilla ja ihmisten pelolla kaupallista hyötyä.

Myös Jodelille koronavirus voi olla rahasampo, sillä kävin kyseisessä sovelluksessa pitkästä aikaa ja huomasin, että mut oli liitetty ihan itsestään @korona -kanavalle ja kanavalle tekemäni aloituksen perusteella myös monelle muulle oli käynyt näin. Mä olen juuri poistanut klikkiotsikoita tarjoavien lehtien sovellukset, koska ne tuottaa mulle ahdistusta, joten en todellakaan halua olla osa kanavaa, jossa yli 26 000 käyttäjää lietsoo toisiinsa paniikkia. Toisaalta kyseisen sovelluksen yritystoiminta perustuu pääasiassa mainospaikkojen myyntiin anonyymien keskustelufoorumille, joissa puhutaan paskaa julkkiksista, bloggaajista, vloggaajista ja jopa yksityishenkilöistä, joten en odottanut kyseiseltä yritykseltä minkäänlaista moraalia tässäkään tapauksessa. Tätä päivää ennen en edes tiennyt kyseisen kanavan olemassa olosta ja olisin toivonut asian pysyvän näin, sillä mä olen joskus aiemmin kertonut saaneeni paniikkikohtauksen ja sen uusiutuminen on ollut mun isoin pelko viime päivinä, minkä myötä en kaipaa tällaisia kanavia elämääni juuri nyt.

Perinteisen median lisäksi myös me vaikuttajat tittelimme mukaisesti vaikutetaan ihmisten asenteisiin ja mielipiteisiin. Se on arvostettavaa, kuinka moni luottaa  meihin, mutta se tuo mukanaan myös pelottavan paljon vastuuta. Me ollaan vastuussa siitä, miten te seuraajat toimitte meidän sanomisten perusteella ja jokaisen, joka itseään tituleeraa jonkin tason vaikuttajana täytyisi ymmärtää se. Myönnän, että olen itsekin oppinut sen ajan kanssa, mutta nyt viimeistään jokaisen vaikuttajan pitäisi sisäistää tämä. Vaikka mielestäni myös medianedustajien pitäisi kantaa vastuu, odotan sitä vielä enemmän kaikilta vaikuttajilta, koska usein vaikuttajaan teillä on paljon syvempi luottamussuhde. Suomalaisilta vaikuttajilta mä olen nähnyt odottamaani vähemmän koronavirukseen liittyvää sisältöä, mikä on tavallaan hyvä, koska suurin osa siitä mitä olen nähnyt on ollut mautonta.

Reippaasti eniten vastaan on tullut Instagramissa julkaistuja ”hulvattomia” meemejä, mutta mua ne ei naurata, kuten ei meemit hi-viruksestakaan. Tosin sellaisia en koskaan ole nähnyt, sillä jostain syystä sen ja muiden virusten kohdalla ihmiset ymmärtävät, että vakavasta sairaudesta vitsailu harvoin naurattaa ketään. Edes alan ammattilaiset eli koomikot harvoin onnistuvat siinä. Mä ymmärrän sen, että tällaisina synkempinä aikoina me tarvitaan huumoria, mutta tarviiko sitä tehdä koronaviruksen kustannuksella, kun on niin paljon muitakin asioista, joista voi tehdä hauskaa viihdettä ja sisältöä ja mikä ohjaisi pois ajatukset pandemiasta. Instagramissa ja blogien puolella olen törmännyt postauksiin, joissa on kerrottu mitä kaikkea on hamstrattu hätävaraksi kaappeihin. Kuvista ja pitkistä listoista on tullut vaikutelma, että on tahallisesti haluttu ampua hieman yli ja ehkä haettukin huvittuneita ja järkyttyneitä reaktioita. Tähän tyyliin toteutetut julkasut mun mielestä lietsoo paniikkia ja niinhän ne ovat jo tehneet, sillä näistä syntyneen paniikkiliikkeen myötä kaupat ovat nyt tyhjillään vessapapereista ja säilykkeistä. Jotkut somettajat ovat näiden lisäksi myös kertoneet matkoista, jotka saivat nyt edullisesti koronaviruksen myötä ja osa on juuri parhaillaan makaamassa palmujen alla. Kerkesin jo aiemmin kirjoittamaan tähän, että yhtään aihetta käsittelevää videota en ole onneksi nähnyt, mutta nyt valitettavasti olen.

Koronavirus on luonut yhteisöllisyyttä ja fiilistä siitä, että me kaikki ollaan samassa veneessä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Suomessa on jo 244 vahvistettua tartuntaa ja tää aihe koskettaa heitä ja heidän läheisiä aivan eri tavalla kuin meitä muita. Vaikuttajien hauskat koronavirus-meemit, salaliittoteoriat ja huumorimielessä tehty hamstraus voi tuntua heistä tosi ikävältä ja siitä pahan olon aiheuttamisesta vaikuttajan tulisi kantaa vastuu. Mikäli mä kehottaisin teistä hamstrausreissulle lähimpään Prismaan ja joku saisi teistä tartunnan joltain muulta ostoksille tulleelta asiakkaalta, olisi myös se vaikuttajana mun vastuulla. Vaikuttajan vastuulla on lisäksi se, jos hänen esimerkistä joku seuraaja varaisi reissun ulkomaille ja saisi tartunnan. Yksi Suomen TOP10 tilatuimpaan kanavaan kuuluva tubettaja vastasi mulle aikoinaan, kun hänen videostaan syntynyttä reaktiota kritisoin, että ”Eikö tubessa saa julkaista videoita aiheesta kuin aiheesta?”. Vastaus on, että saa toki, mutta täytyy myös kantaa vastuu. Huomioitavaa kuitenkin on, että vaikuttajan kuuluu kanta vastuu vain itselleen ja kuluttajan puolestaan on kannettava oma vastuu päätöksistään.

koronavirus

YRITTÄJÄT

”Tähän mennessä mun kampanjoita on peruuntunut kymppitonnien edestä”

Torstaina hallitus suositti yli 500 henkilön tapahtumien peruuttamisen ja perjantaina Helsingin kaupunki perui yli 100 hengen tapahtumat ja kehotti myös muita tapahtumajärjestäjiä tekemään samoin. Näistä jälkimmäinen ei ole määräys, minkä myötä suositusta noudattavat yritykset eivät ole käsittääkseni oikeutettuja vakuutuskorvauksiin, koska he sulkevat tapahtumat käytännössä vapaaehtoisesti. THL:n johtajan mukaa kaikki ei välttämätön meno kannattaisi perua, mutta siitä huolimatta artistit ovat järjestäneet keikkoja juuri sallitulle 500 hengen yleisölle ja elokuvateattereiden, kampaamoiden, vaateliikkeiden ja kuntosalien ovet ovat auki. Eikö keikat kannattaisi perua ja yritysten sulkea ovensa, jos he välittävät fanien ja asiakkaiden terveydestä?

Vaikka torstaina oli kehotettu välttämään turhia yleisötapahtumia, harkittiin leffaan menoa, koska oltiin jo varattu liput ja mietittiin, että tuskin se vaarallista on, koska ”eihän elokuvateatterit ois muuten auki”. Sitten havahduin siihen, että tottakai elokuvateatterit jatkavat liiketoimintaa määräysten rajoissa, koska lähes kaikki yritykset yrittävät pyörittää yritystään niin hyvin kuin se tässä tilanteessa on mahdollista (minä mukaan lukien), koska tarkoituksena on tehdä tuottoa ja erityisesti nyt kun tulevaisuus näyttää epävakaalta. Vaikka elokuvateatterit, kampaamot, vaateliikkeet ja kuntosalit ovat auki, tietenkin niissä käynti nostaa riskiä saada koronavirustartunta, joten niihin ei ole järkevää mennä, kun ne eivät ole millään tapaa välttämättömiä. Siksi onkin tärkeää käyttää omaa harkintakykyä, koska valitettavasti yrittäjän vaakakupissa painaa asiakkaan edun lisäksi oma taloudellinen tilanne. Musta on todella arvostettavaa, että Elixia sulki jo ennen suosituksia pohjoismaissa kaikki heidän salit, sillä se tulee heille kalliiksi, eikä heidän olisi ollut pakko tehdä sitä. On kuitenkin syytä huomioida, että heidän liiketoimintamallilla ovien sulkeminen on suhteellisen helppoa, sulkemisesta koituva tappio ei ole suuri verrattuna moniin muihin yrityksiin ja he ovat iso ketju jolla uskon olevan varaa kattaa kulut. Isoilla yrityksillä, joilla menee huonommin tai pienillä yrittäjillä, kuten kampaajalla puolestaan ei ole mahdollisuutta laittaa lappua luukulle edes viikoksi. Mä itse henkilökohtaisesti toivon, että tulisi määräys sulkea muun muassa nuo edelle olevat yritykset, koska tällöin yritykset voisivat mahdollisesti saada korvauksia, eivätkä ne joutuisi olemaan tappiollisesti auki. En tosin tiedä millaisia korvauksia vakuutusyhtiöt tällaisissa tilanteissa tarjoaa etenkään pienille yrittäjille.

Mun työssä koronaviruksen vaikutus alkoi näkyä muutama viikko sitten, kun ensimmäiset kampanjat siirtyi ”jonnekkin tulevaisuuteen” ja osa peruuntui. Tällä hetkellä monella isolla kosmetiikkalan yrityksellä on epävarmuus siitä onko heidän tuotteita myyvät myymälät edes auki tulevina viikkoina, joten he eivät uskalla sitoutua tekemään yhteistyötä. Iso kysymys on myös ollut, että haluanko yhteistöiden myötä edes kehottaa seuraajiani menemään esimerkiksi vaateostoksille, kun en itsekään kiertele tilanteen vuoksi kauppakeskuksissa. Tälle keväälle oli sovittuna myös tapahtumiin liittyvää yhteistyötä, mutta tapahtumat ovat peruuntuneet ja yhteistyöt luonnollisesti sen mukana. Mun ja Valtterin tulot koostuu pääosin yhteistyökampanjoista ja jo tähän mennessä mun kampanjoita on peruuntunut kymppitonnien edestä. Ensi kuun lopulle meillä oli varattuna upea reissu Jenkkeihin ja liput eräälle keikalle, koska mun oli tarkotus kuvata sieltä Kesäkalenteri YouTube -sarjan toinen kausi, mutta tuo matkan toteutus ja todennäköisesti myös sarjan kuvaaminen tulee peruuntumaan.

Rehellisesti sanottuna aletaan olla Valtterin kanssa aika ahdistuneita tästä tilanteesta, koska ei tiedetä millä kohta maksetaan meidän asunto. Arvioiden mukaan, joihin itse uskon, pahin on vielä edessä koronaviruksen suhteen ja tää tilanne ei tule muuttumaan paremmaksi 3-7 kuukauteen. Sen jälkeenkin kun ollaan saatu koronavirus hallintaan menee vielä pitkään ennen kuin ihmiset pystyvät käyttämään rahaa ylimääräisiin tuotteisiin tai palveluihin. Tämän myötä yrityksillä ei tule olemaan aikoihin budjettia markkinointiin (eikä heidän olisikaan järkevää käyttää rahaa markkinointiin kun kuluttajissa ei ole ostovoimaa), mikä tarkoittaa hiljaisia kuukausia (ellei jopa vuotta) myös vaikuttajille yhteistöiden saralla. Koronavirus vaikuttaa meidän kaikkien talouteen, mutta se miksi halusin jakaa tämän oman ammattini näkökulmasta on se, että sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi millaisia vaikutuksia tällä on muilla aloilla työskenteleville, en siksi että minä vaikuttajana olisin jollain tapaa muita huonommassa asemassa. Nyt on tärkeää miettiä niitä pieniä tai suht pieniä yrittäjiä, joiden palveluista tai tuotteista pitää ja tukea niitä, koska meidän palkkapussissa tää tilanne näkyy jo nyt surullisen suurena aukkona ja tää on vasta alkusoittoa. Nyt on oikea aika tilata käsinkudotut villasukat kotikyläsi Ritvalta, ostaa iTunesista suosikkiartistisi levy, kysyä vakkarikampaajalta, – kosmetologilta, -ravintolalta ja kukkakaupalta lahjakorteista ja ostaa suosikkivaikuttajasi meikkipaletit, presetit ja paidat. Me yrittäjät tarvitaan nyt jokaisen asiakkaan tuki selvitäksemme.

koronavirus2

NÄIN REAGOIDAAN

”Jokainen meistä tuntee jonkun ikäihmisen tai muun riskiryhmään kuuluvan”

Mä olen suhtautunut koronavirukseen melko rauhallisesti, mutta tottakai tartuntojen lisääntyessä nopeasti, otan sen nyt paljon vakavammin kuin esimerkiksi tän viikon maanantaina. Mitään hysteriaa tai paniikkia mulla ei ole, koska on vain kaksi asiaa mitä me tavalliset tallaajat voidaan tehdä: 1. Odottaa hallituksen määräyksiä ja noudattaa niitä. 2. Huolehtia meidän omasta hygieniasta.

Me ollaan Valtterin kanssa lisätty hygieniaa muun muassa näillä tavoilla:

– Pestään käsiä entistäkin tarkemmin ja erityisesti silloin jos ollaan juuri tultu ulkoa.

– Vaihdetaan käsipyyhkeet päivittäin.

– Pyyhitään pesuaineella ja rätillä ovenrivat, hanat ja muut pinnat, joihin kosketaan usein.

– Asutaan kerrostalossa jossa on hissi, mutta jos meillä ei ole koiria mukana käytettään portaita ja koirien kanssa mennään hissillä. Isännöitsijältä tuli erikseen suositus portaiden ja hanskojen käyttöön siellä liikkuessa.

– Käytetään hanskoja myös, kun kannetaan kaupassa ostoskoria ja pestään nuo hanskat usein.

– Käytetään käsidesiä aina ulkona ollessamme. Ihanaa, että meidän lähikauppaan oli ilmestynyt käsidesi take away -kahvipisteen viereen, koska meidän käsidesi vetelee jo viimeisiä. Toivottavasti myös muualle alkaisi ilmestymään käsidesiä asiakkaiden käyttöön.

– Desinfioidaan puhelimet monta kertaa päivässä.

Jonkun mielestä nämä yllä listatut asiat voivat vaikuttaa hysteerisiltä toimilta, mutta me ollaan tarkkoja hygieniasta muutoinkin, joten tämä on meille lähes normaalia arkea. Me ei esimerkiksi lähdetty monien muiden tapaan tyhjentämään ruokakauppoja vessapaperista, koska kyseessä on korona eikä noro, vaikka niissä paljon samoja kirjaimia onkin. Toisaalta ehkä se vessapaperin hamstraus ois voinut olla fiksua siinä mielessä, että oltaisiin voitu myydä niitä 100€ / rulla Tori.fi:ssä, kun meillä ei kohta ole muita töitä (hehheh). Käytiin torstaina kuitenkin ostamassa viikkolle + 2 päivälle ruoat, koska kahden tai kolmen päivän hätävaraa on suositeltu useammalta taholta ja niiksi riittää meillä mainiosti muutama tonnikalapurkki ja makaronia, siihen ei tarvita ostoskärryllistä ruokaa. Viikon ruoat ostettiin siksi, että pyritään käymään ruokakaupoissa vain viikon välein. Kuntosalilla, elokuvissa tai ravintoloissa ei käydä ollenkaan ja ajattelin perua muutaman viikon päästä olevan hammaslääkäriajan, koska en tahdo mennä sairaalaan, kun ei ole mitään akuuttia syytä. Peruttiin myös meidän ensi viikkoinen Lapin reissu. Töiden suhteen ollaan päätetty perua kaikki palaverit ja tapahtumat, aiotaan nauhottaa podijaksot toistaiseksi kotoa käsin, kun tehdään muutkin työt täällä ja lisäksi kieltäydyin eräästä tv-ohjelmasta, jota oltaisiin kuvattu useampana päivänä. Meillä onneksi työn puolesta on mahdollista toimia näin, mutta tiedetään että suurimmalle osalle samanlaiset toimet ei ole mahdollisia.

Toistaiseksi tullaan poistumaan kotoa vain ulkoilemaan koirien kanssa ja käymään kerran viikossa ruokakaupassa, mutta nyt on ainakin paremmin aikaa kaikelle muulle. Eilen innostuttiin siivoamaan Valtterin kanssa koko asunto ja järjestelemään kaapit, kun ei ollut muuta tekemistä. 😀 En tiedä olisiko minulla koronaviruksen oireet rajummat, kuin sellaisilla, joilla ei ole ollut lapsena tarvetta astmapiipulle, mutta teen silti mieluusti kaikkeni pienentääkseni sairastumisen riksiä. Hygienian tason lisääminen ja turhien ihmiskontaktien välttäminen ei ole isoja asioita ja kaikkien on mahdollista toteuttaa ne. Toivoisin, että kaikki tekisivät ne viimeistään omien läheisten takia, koska varmasti jokainen meistä tuntee jonkun ikäihmisen tai muun riskiryhmään kuuluvan, enkä usko että kukaan meistä haluaa olla se, joka tartuttaa itselle tärkeän ihmisen tai jonkun toisen rakkaan. ♥

Tässä nyt siis elellään kotosalla ainakin seuraavat viikot, yritetään yrittää (sanan merkityksen mukaisesti) ja odotellaan hallituksen päätöksiä. Mä en millään tapaa ole yhtään minkään asian asiantuntija, mutta mä uskon meidän tarvitsevan äärimmäisiä toimia, kuten rajojen sulkemista ja koulujen ja päiväkotien kiinni pistämistä. Tosin näistä jälkimmäisiä kunnat voisi järjestää esimerkiksi terveydenhuoltohenkilöstön lapsille, kuten Tanskassa on tehty, jotta vanhemmilla on mahdollisuus käydä töissä.

Jatketaan ihmeessä keskustelua ja jaetaan lisää ajatuksia ja kokemuksia kommenttiosossa.

77 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *